Katja Mustonen: Tuoreen ylioppilaan mietteitä matematiikasta

Minulle matematiikka on kuin toinen äidinkieli. Osaan toki vääntää englantia ja vähän ruotsiakin, mutta kaikista maailman vieraista kielistä matematiikka on ehdottomasti lähimpänä sisintäni. Onhan se myös suuri etu taitaa kieli, joka on kaikkialla maailmassa sama.

Paloni matematiikkaa kohtaan alkoi jo ala-asteella, kun tutustuimme pikku hiljaa ensin numeroihin nollasta yhdeksään ja lopulta kaikkiin kokonaislukuihin tuhanteen asti. Äkkiä minun kaltaisellani syrjään jääneellä pikkumatemaatikolla oli tuhat uutta ystävää ja lisää oli tulossa. Saatoin jopa olla hieman opettajalle riesaksi, koska minulla oli tapana koko ala-asteen ajan laskea matematiikan kirjat kannesta kanteen. Tosin onneksi laskin vain omat kirjani.

Yläasteella luontainen jatko kiinnostukselleni matematiikkaa kohtaan oli valinnainen matematiikka. Tuolloin aloin myös ymmärtää olevani melko lahjakas laskupää, koska läksyt ja kokeet sujuivat sen suuremmitta vaivoitta. Kiitos siitä kuuluu varmasti myös yläasteen matematiikan opettajilleni. Samalla aloinkin pohtia, voisiko minustakin joku päivä tulla matemaattisten aineiden opettaja.

Lukiossa pitkä matematiikka, fysiikka ja kemia olivat minulle selviä valintoja jo alusta asti. Kuopion Lyseon lukion ilmapiiri takasi sen, että tylsistäkin matemaattisista tunneista tuli ikimuistoisia hetkiä matikkamatoineen ja Sigma-silmäilyineen. Sigma on lukiomme luonnontieteellinen seura ja Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen jaosto, joka muun muassa järjestää lauantaisin ennen jokaista koeviikkoa kolmituntisen matematiikan pänttäysspektaakkelin. Näillä ”Long Lessoneilla” abiturientit ja toisen vuoden opiskelijat voivat auttaa nuorempiaan parantamaan Sigma-silmiään. Ykkösellä ylimääräiset oppitunnit olivat kultaakin arvokkaampia kirittäessä umpeen yläasteen ja lukion oppimäärien välistä kuilua.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Kesällä 2015 työharjoittelu Yaralla sai minut kiinnostumaan diplomi-insinöörin opinnoista. Viimeiset kaksi lukiovuotta menivätkin mieleni pendelöidessä DI-opintojen ja aineenopettajan koulutuksen välillä. Onneksi Lyseon opinto-ohjaajan kanssa Tampereelta löytyi mieluista ratkaisu. Aloitan nimittäin syksyllä opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa, missä minusta valmistuu matemaattisten aineiden DI-opettaja.

Kiitos Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö matematiikan stipendistä ja onnea kaikille vastavalmistuneille!


Katja Mustonen kirjoitti täydet pisteet pitkän matematiikan kirjoituksissa ja pääsee 31.5.2017 ylioppilaaksi Kuopion Lyseon lukiossa. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsi Katjan upeasta suorituksesta 1000 € stipendillä. Katjan lisäksi säätiömme stipendejä jaettiin myös 389 muulle uudelle ylioppilaalle erinomaisesta tuloksesta matematiikan kirjoituksissa.

#matematiikka100