Juho Hassinen: Tutkijakerhosta Päivölään valkolakkia hakemaan

Olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta. Alakoulussa se oli sopivan haastavaa, mutta en ollut vielä kovin hyvä. Tapahtui kuitenkin jotakin, mikä muutti tulevaisuuteni.

 

Käännekohta oli Ursan tutkijakerho, jossa aloitin seiskaluokkalaisena. Siellä ei aikailtu vaan monimutkaisia yhtälöitä, derivointia, integrointia ja matriiseja tuli vauhdilla käsittelyyn. Kerhoa veti nuori fysiikan opiskelija Antti Halava, jota kiinnosti myös opetuksen kehittäminen. Hän teki selväksi, ettei kukaan osaa kaikkea ja myös vaikeisiin tehtäviin löytyy ratkaisu. Virheitä saa ja pitää tehdä, koska omista virheistä oppii parhaiten. Haasteet innostivat ja koko ryhmä oppi nopeasti vaikeitakin asioita.

 

Antti oli suorittanut lukion Valkeakoskella Päivölän matematiikkalinjalla. Sieltä hän oli myös oppinut tapansa opettaa. Paikan markkinointi ei mennyt hukkaan, kun tutkijakerhon seisemästä kerholaisesta toinenkin minun lisäkseni lähti Päivölään lukiota suorittamaan. Siellä lukio-opetuksesta vastaa Valkeakosken Tietotien lukio, jonka kanssa yhteistyö toimii saumattomasti.

 

Päivölä on sisäoppilaitos. Joka toinen viikonloppu pääsee kotiin ja muuten koulupäivät ovat aamu yhdeksästä ilta yhdeksään. Ei niin raskasta kuin kuvittelisi, kun päivään kuului myös taukoja ja hyvää seuraa. Seura on itse asiassa niin hyvää, että joka vuosi noin sata alumnia saapuu entiseen opinahjoonsa Perinnepäiville. Minäkin osallistun niille ensi syksynä.

 

Osana koulua on työharjoittelu. Päivölä Student Innovation Lab:issa oppilaat ideoivat ja toteuttavat yhdessä ohjelmisto- ja mallinnusprojekteja. Toinen epätyypillinen kouluasia on Tutki Kokeile Kehitä kilpailu, johon kaikki osallistuvat yksin tai parin kanssa. Parikymmensivuisen tutkimusraportin laatiminen oli koulun haastavin osuus, eikä helpointa ollut hankkeen esittely Perinnepäivillä.

 

Opiskelu Päivölässä kestää kaksi vuotta. Kun muilla lukio loppuu penkkareihin, me jatkoimme lakkiaisiin asti. Oikeastaan koulu alkoi jo edellisenä kesänä matematiikan kesäkurssilla. Käytännössä elokuussa lukion pitkästä matematiikasta puolet oli suoritettu. Matematiikan ylioppilaskoe oli jo toisen vuoden syksyllä. Kilpailumatematiikkaan olisi saanut erityisvalmennustakin, mutta en löytänyt itsestäni teoreetikkoa. Matematiikan soveltaminen fysiikassa on paljon mielenkiintoisempaa.

  

Perjantaina 1.6.2018 – päivää ennen muita - saan valkolakin. Lakki on isoveljen vanha. Hänkin käytti sitä vain kerran. Ensi vuonna Wappuna painan päähäni oman teekkarilakin. Se on ollut tavoitteena jo ihan pienestä pitäen. Kiitos tutkijakerhon ja Päivölän, tavoite näyttää toteutuvan!

 

Kiitos myös Teknologiateollisuuden 100-vuotisäätiölle 1000 euron stipendistä! Matematiikan arvosanoista tonni on Laudaturia parempi ja se on matematiikan taitureille loistava motivaattori päästä vielä parempiin saavutuksiin.

 

Juho Hassinen, kevään 2018 ylioppilas

Päivölän matematiikkalinja ja Valkeakosken Tietotien lukio

 

#matematiikka100