2,6 miljoonaa euroa yliopistojen kunnianhimoisiin tutkimusavauksiin

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittavat viittä tutkimushanketta, joissa huipputiede vauhdittaa yhteiskunnan uudistumista. Useaa hanketta johtaa uransa alkuvaiheessa oleva professori.

Aalto-yliopiston tutkimusavaus yhdistää kaksi nupullaan olevaa teknologiamurrosta: 5G-teknologian ja teollisen internetin. Yhdistelmä mahdollistaa tiedon nykyistä sujuvamman reaaliaikaisen käsittelyn, tapahtumien ennakoinnin, toimintojen liikkuvuuden ja automaation lisäämisen. Tämän päälle syntyvät sovellukset luovat perustan jopa satojen miljardien eurojen liiketoiminnalle. Hyötyjiä ovat niin yritykset, kuluttajat kuin julkishallintokin.

”Voimme Aalto-yliopistossa yhdistää teollisen internetin kampuksen tarjoaman ympäristön 5G-testiverkkoon. Mukana on 12 professorin osaaminen ja tiivis yhteistyö yritysten kanssa”, sanoo professori Martti Mäntylä Aalto-yliopistosta.

Kahden säätiön yhdessä rahoittamissa hankkeissa yhdistyy uudella tavalla digitalouden, teollisen internetin ja kiertotalouden osaaminen muotoilua ja ihmistieteitä unohtamatta. Tutkijoilla on vapaus etsiä ja kokeilla uusia ratkaisuja.

”Halusimme haastaa tutkijat ideoimaan, millä tavoin syntyy kansainvälisesti ainutlaatuista osaamista, joka uudistaa suomalaista yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää”, sanoo 100-vuotissäätiön hallituksen jäsen, tekniikan tohtori JT Bergqvist.

“Parhaat ehdotukset ovat aiheeltaan ajankohtaisia ja täyttävät erinomaisesti Jane ja Aatos Erkon säätiön hallituksen kriteerin rahoituksen kohdentamisesta korkeatasoiseen, kansainväliseen läpimurtoon tähtäävään tutkimukseen”, toteaa säätiön asiamies Marja Leskinen.

Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelma keräsi keväällä 140 ideaa uusista tutkimusavauksista, joista parhaat jalostuivat edelleen sparrauksella. Viisi hanketta sai yhteensä 2,6 miljoonaa euroa rahoitusta.

”Olen iloinen, että tutkijamme pärjäsivät hienosti tässä haussa. Hankkeissa yhdistyvät Aalto-yliopistolle tärkeät elementit - monialainen huippuosaaminen yhteiskunnan hyväksi ja rohkeat uudet näkemykset”, toteaa Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

”On tärkeää, että tutkimushankkeiden ideointi- ja muotoiluvaiheessa tutkijat käyvät vuoropuhelua teollisuuden kanssa”, sanoo 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen.

Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirran ryhmä kehittää pilvipalvelua, joka hyödyntää tietoa käyttäjistä ja ehdottaa suunnittelijalle, miten sivuston voisi suunnitella paremmin. Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) professori Minna Lanzin johtamassa avauksessa taas tutkitaan kuinka ihminen ja robotti toimivat luontevasti yhdessä. Jyväskylän yliopistolla kehitetään professori Matti Haukan johdolla metallien talteenottoa elektroniikkaromusta yhdistämällä 3D-tulostustekniikkaa ja kemiaa. Viidennessä hankkeessa Aalto-yliopiston professori Mari Lundström ja tohtori Benjamin Wilson selvittävät, voisiko Suomen metsistä löytyä ratkaisu metallipintojen suojaamiseen.

Lue lisää Tulevaisuuden tekijät -ohjelman hankkeista.

Lisätietoja:

Laura Juvonen
Toimitusjohtaja, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
040 5896263 / laura.juvonen@teknologiateollisuus.fi

Marja Leskinen
Asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
040 5146969

Aalto-yliopisto:
Martti Mäntylä, 050 3512160
Antti Oulasvirta, 050 3841561
Mari Lundström, 040 4873434

Tampereen teknillinen yliopisto:
Minna Lanz, 040 8490278

Jyväskylän yliopisto:
Matti Haukka, 040 8054666