Eksponentiaaliset teknologiat ja globaalit haasteet

Perttu Pölönen, Singularity University Global Impact Competion Finland -kilpailun voittaja 2016 kertoo huikeasta matkastaan Singularity Universityn 10-viikon Global Solutions -ohjelmaan NASA:n tutkimuskeskukseen. Kurssille valittiin ympäri maailmaa noin 80 osallistujaa - ja näistä noin 30 huippua valittiin Launch Pad -jatkokoulutukseen, Perttu näiden 30:n joukossa. Onnea!

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on Singularity University Global Impact Competion Finland -kilpailun yhteistyökumppani.

SINGULARITY UNIVERSITY - RATKAISUJA GLOBAALEIHIN HAASTEISIIN

Mikä on Singularity University? Se on yksi maailman arvostetuimmista organisaatioista, joka kouluttaa johtajia, yrittäjiä, tiedemiehiä, keksijöitä ja taiteilijoita ratkaisemaan globaaleja ja humanitäärisiä ongelmia hyödyntäen eksponentiaalisia teknologioita. Singularity Universityn perustivat Ray Kurzweil ja Peter Diamandis vuonna 2008, jotka ovat molemmat kirjoittaneet New York Bestseller -kirjat tulevaisuudesta. Kurzweil johtaa koneäly-osastoa Googlella ja hänet on keksijänä palkittu arvomitaleilla mm. kolmen eri Yhdysvaltojen presidentin toimesta. Diamandis on yksi XPrize-organisaation perustajista ja on ollut kehittämässä mm. ensimmäisiä turistilentoja avaruuteen. Vaikka kyseessä ei ole varsinainen yliopisto, sen eri kurssit ja ohjelmat ovat saavuttaneet valtavan huomion – tänä vuonna hakijoita GSP-ohjelmaan (Global Solutions Program) oli niin paljon, että tilastollisesti helpompaa olisi päästä Harvardiin tai Stanfordiin. Kerron tässä blogissa, millaisia kokemuksia sain 10 viikon GSP-ohjelmasta NASA Ames tutkimuskampuksella Piilaakson sydämessä.

YHTEISÖ

Ensimmäisenä päivänä ohjelman vetäjä,  Nicholas Haan, toivotti meidät tervetulleeksi sanoen: ”Olen aika varma siitä, että kotimaassanne teitä pidetään vähän erikoisina.” Hän käytti sanaa crazy. Luokkakaverit hymyilivät myöntävästi. ”Ei hätää, koska täällä teidän erikoisuutenne on täysin normaalia. Ja uskokaa minua, kun palaatte takaisin kotimaahanne, teitä tullaan pitämään vielä entistäkin erikoisempana.” Siitä se alkoi.

Ryhmä koostui 80 henkilöstä, jotka saapuivat Kaliforniaan 40 eri maasta. Sukupuolijakauma oli täydellinen 50/50. En voi korostaa liikaa, kuinka upeita, kokeneita ja mielenkiintoisia luokkakavereita minulla oli. Sen lisäksi, että he olivat viisaita ja älykkäitä, heillä oli niin sanotusti sydän paikallaan – jokainen halusi omalla tavallaan parantaa tärkeäksi kokemaansa asiaa maailmassa. Ymmärsin heti ensimmäisten päivien aikana, että yhteisö tulisi olemaan todella erityinen. Kaikkia meitä yhdisti ajatus siitä, että voisimme teoillamme todellakin saada aikaan muutoksen maailmassa.

Muutamia esimerkkejä luokkakavereistani.

  • Huonekaverini koko kesän ajan oli egyptiläinen hakkeri, joka murtautui 12-vuotiaana valtion tietokantoihin poliitikko-isänsä tietokoneen kautta. Tämä oli lopulta sen verran vakavaa, että poikaa seurasi karkotus maasta. Hänestä tuli sarjayrittäjä, joka asuu nyt Saksassa.
  • Tiimikaverini Myanmarista, joka aloitti opettajan työt olosuhteiden pakosta jo 17-vuotiaana, noin 50 hengen luokan kanssa. Hän perusti myöhemmin oman koulun, ryhtyi poliitikoksi ja pääsi opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Kolme vuotta sitten hänellä todettiin vakava sairaus, jonka vuoksi hänellä on enää noin kaksi vuotta elinaikaa jäljellä. Tästä motivoituneena hän haluaa vielä saada jotain suurta aikaan. Hän sai täyden stipendin Harvardiin, mistä valmistui tänä vuonna ja on nyt uudistamassa kotimaansa vanhanaikaista koulujärjestelmää. Hän on myös valloittavan 1-vuotiaan tytön äiti.
  • Singaporelainen bisnesmies, joka saavutti rahallisen itsenäisyyden 40-vuotiaana, minkä vuoksi hän päätti omistaa loppuelämänsä hyväntekeväisyystyöhön. Hän on perustanut kansainvälisen vessaorganisaation (World Toilet Organization), joka parantaa kehitysmaiden vessa- ja saniteettitilannetta. Hänen ansiostaan kalenterissamme on maailmanlaajuinen vessa-päivä (YK:n hyväksymä). Hän keskeytti nuoruudessaan sekä lukion että ammattikorkeakoulun, mutta se ei häntä estänyt saavuttamasta suuria.
  • Kenialainen lakimies, joka kuitenkin heti valmistuttuaan siirtyi piirtämään sarjakuvia. Häntä motivoi se, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin sarjakuvien ja animaatioiden kautta. Hän on myös aktiivinen Masai-heimon jäsen ja henkilö, jolta ei nauru lopu koskaan!
  • Teräsmies, joka on kilpaillut Iron Manin (Triathlonin rankempi versio) yli 10 kertaa, valloittanut Mount Everestin ja reissannut ympäri Intiaa vieraillen meditaatiokeskuksissa, Ashrameissa. Karismaattinen mies, jonka perustama pääomasijoitusyhtiö kasvoi Perun suurimmaksi - firma hallinnoi yhteensä yli miljardin euron sijoituksia.
  • Tiedemies, joka kehitti tiiminsä kanssa robotin, millä voi rakentaa rakennuksia Kuussa tai Marsissa. Hänen alkuperäinen koulutuksensa oli muusikko – valmistuttuaan klassisen kitaran maisteriksi, hän päätti vaihtaa alaa ja ryhtyi avaruusinsinööriksi.

Ja niin edelleen – tällaisia esimerkkejä olisi kokonaiset 80. Haluan vielä kertoa esimerkin Marvinista, joka oli päässyt varasijalle, mutta ei ollut kuullut järjestäjiltä enää sen jälkeen. Hänellä oli kuitenkin niin valtava halu ja tahto päästä mukaan, että osti itselleen lentoliput Etelä-Afrikasta Kaliforniaan ja tuli eräänä päivänä koputtamaan luokkahuoneemme ovelle. Hän kertoi, että oli järjestänyt itselleen majoituksen ja muut käytännön järjestelyt ja kysyi nyt, pääsisikö mukaan luennoille. Vetäjämme olivat niin otettuja hänen motivaatiostaan ja tahtotilastaan, että ottivat hänet mukaan ohjelmaan. Muutama viikko myöhemmin hän sai 100 Young Independent –palkinnon, ja syystäkin!

ARKI

Millainen oli normaali päivämme? Ensimmäisen viiden viikon ohjelma koostui opiskelemisesta kellon ympäri. Meillä oli vieraana toinen toistaan uskomattomampia luennoitsijoita, oman alansa eksperttejä ja henkilöitä suoraan Piilaakson huipulta. Jälkimmäisen viiden viikon ohjelma oli vapaampi, jolloin oli tarkoitus soveltaa opittuja asioita ja kokeilla omia rajoja.

Päivä alkoi vapaaehtoisella joogalla tai lenkillä klo 7.30 ja loppui viimeiseen luentoon klo 22. Luennot käsittelivät joko

  1. globaaleja ongelmia (Global Grand Challenges kuten vesi, energia, ruoka, terveys, ympäristö, oppiminen, suoja, vauraus, turvallisuus, hallinto, avaruus, katastrofien sietokyky jne),
  2. tiettyjä teknologioita ja niihin liittyviä ilmiöitä (virtuaalitodellisuus, tekoäly, robotiikka, 3D-tulostus jne),
  3. workshoppeja (nopea prototyypin rakentaminen, luovuuden kehittäminen, oman suorituskyvyn optimointi, yhden päivän startup-projekti jne)
  4. erityisvieraiden tarinoita omasta työstään ja elämästään

Luentojen lisäksi meistä pidettiin hyvää huolta kaikilla eri osa-alueilla. Vastoin ennakkoluulojani, ruoka oli todella terveellistä. Kuten koko ohjelman filosofiaan kuului, kaikessa otettiin huomioon ekologisuus. Söimme bambupuusta tehdyillä aterimilla ja kaksi päivää viikosta ryhmä söi kasvisruokaa. Lisäksi teimme joka päivä ohjattuja meditaatioharjoituksia ja vietimme kollektiivisen ulkoilutunnin urheillen. Paikalla oli myös kaksi terapeuttia, jotka pitivät huolen siitä, että yhteishenki toimii ja kaikilla on hyvä sekä turvallinen olo. Kaiken kaikkiaan yli 100 ihmistä teki töitä meidän 80 osallistujan eteen – aika mahtavaa!

Mainittakoon vielä, että vaikka ohjelma loppuikin iltakymmeneltä, se ei tarkoittanut, että olisi ollut aika mennä nukkumaan. Luennoitsijoilla oli tapana jäädä viettämään aikaa kanssamme, ja kerta jos toinenkin he jäivät juttelemaan viinilasien kera pitkälle yöhön asti. Eräs professori viipyi jopa puoli kuuteen asti ja mikäs siinä, kun on kiinnostavia ja tärkeitä asioita keskusteltavana!

KAMPUS

Millainen on NASAn tutkimuskeskus? Ensinnäkin, koko kampus on entinen armeijakeskus, jonka toiminta loppui 1990-luvulla. Rakennukset eivät ole remonttia nähneet, joten ympäristö mukaan lukien asuminen on melko vaatimaton ja pääosin hiljainen. Google on vuokrannut alueen seuraavaksi 30 vuodeksi omia kokeitaan ja mahdollisia erityistarpeita varten, mutta tilat ovat pääosin vielä tyhjillään.

Ympäristö on kuitenkin inspiroiva. Parin sadan metrin päässä on halli, jossa Google kehittää lentävän auton prototyyppia, parkkipaikan toisella puolen on entinen McDonalds, johon Googlen –työryhmä on perustanut laboratorion ja luokkahuoneemme ovelta näkee kuuluisan ja valtavan Hangar 1:n, joka toimi ilmalaivan ”autotallina” jo 1930-luvulla.

Kaikki, mitä päivään mahtui (opiskeleminen, syöminen, juhliminen ja nukkuminen) tapahtui kaikki hyvin pienellä säteellä, noin 100 metrin sisällä. Omasta sängystä sisäpihan ja keittiön läpi luokkahuoneeseen kesti noin minuutin verran kävellä. Rakennukseen kuului luokkahuone, laboratorio (3D-printtereitä, laserleikkureita, robotteja, VR-pelinurkka, tietokoneita jne), kirjasto, monitoimitila ja muutama kokoushuone. Aamusta iltaan ja päivästä toiseen elimme siis koko ajan yhdessä – henkilökohtaista tilaa oli vähän jos ollenkaan. Tämä ei menoa kuitenkaan haitannut, vaan päinvastoin.

YKSI KOHOKOHDISTA

Minulta on monesti kysytty, mikä oli yksi ohjelman kohokohdista. Yksi mieleenpainuva kokemus oli erään lauantain suorituskyky-workshop.

Oli kyse sitten esiintymisestä, urheilusuorituksesta tai jostain muusta haasteesta – kuinka pystyn saavuttamaan oman maksimaalisen potentiaalini niin henkisestä että fyysisestä näkökulmasta ja antamaan parhaan mahdollisen suoritukseni?

Workshoppia tuli pitämään entinen CIA-agentti, kaksi Navy SEAL -erikoisjoukkojen hävittäjälentäjää sekä kaksi RedBull-extremetiimin valmentaa, joista toinen on muun muassa 7-kertainen vapaasukelluksen maailmanennätyksen tekijä.

Vapaasukeltaja aloitti päivän kertomalla esimerkkejä valmistautumisesta, epäonnistumisesta, uudelleen yrittämisestä ja pelkonsa voittamisesta. Seitsemän maailmanennätyksen tekemiseen mahtuu paljon hyviä ja huonoja hetkiä –pyörtymistä veden alla, ongelmia kymmenien metrien syvyydessä, henkisiä haasteita ja lukuisia epäonnistumisia.

Session lopuksi hän pani meidät makaamaan selällämme lattialle. Harjoittelimme hengitystekniikoita ja valmistautumista. Uskokaa tai älkää, mutta harjoitusten tuloksena onnistuimme pidättämään henkeä monta minuuttia! Koko luokka pääsi lopulta yli kahteen minuuttiin, parhaat lähes kolmeen. Onnistuimme ylittämään itsemme tehtävässä, jonka suoriutumisesta emme olisi koskaan voineet kuvitellakaan, ja se tuntui uskomattomalta.

Seuraavaksi oli vuorossa fitness-valmentajan vetämä treeni, josta varoitettiin etukäteen. Se ei ollut rankka siinä mielessä, että olisimme testanneet jokaisen yksilöllistä huippukuntoa, vaan hän sai meidät löytämään itsestämme sellaisia lihaksia, jotka normaalisti jäävät huomiotta. Seuraavana aamuna yleinen kommentti oli että ”särkee sellaisista paikoista, joiden en edes tiennyt olevan olemassa!”

Meille opetettiin myös hiljaisuuden tärkeydestä. Miten voimme valmistaa mielemme eri ideoita ja ajatustyötä varten? Kuinka luoda tilanne, missä meillä on aina vaihtoehto? Jotta onnistuisimme kuuntelemaan sisäistä ääntämme, meidän tuli viettää koko lounas täydellisessä hiljaisuudessa. Aika menetti pian merkityksen ja kohtaamisista ilman sanoja tuli erityisiä.

Iltapäivällä CIA-agentti opetti järjestelmistä ja mitä tulee muistamiseen. Kävimme läpi eri muistitekniikoita, joita hänen valmennuksessaan oli käytetty ja puhuimme systeemistä, joilla agentit pystyvät muistamaan pitkiäkin numerosarjoja. Tämän metodin avulla opimme yhden numerosarjan niin hyvin, että olisimme voineet sen toistaa vielä pitkän ajan kuluttua.

Yksi hänen esimerkeistään opetti mentaalista valmistautumista ja ennakointia. Siinä näytettiin kuva solmusta, joka muodostuu sinisestä ja punaisesta langasta. Minuutin jälkeen hän otti kuvan pois ja tehtävämme oli tuottaa tuo monimutkainen solmu täsmälleen samanlaisena. Tehtävän opetus on seuraava: kun näet solmun, sinun pitää mielessäsi tehdä se moneen kertaan ennen kuin olet todellisuudessa kykeneväinen ja valmis toteuttamaan sen. Mitä tarkemmin käyt tulevan tilanteen läpi ja mitä enemmän toistoja teet, sitä paremmin suoriudut.

Illalla kaikki valmentajat osallistuivat paneelikeskusteluun. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla Navy SEALS hävittäjälentäjiltä, miltä tuntuu laskeutua lentotukialukselle. Kun he ohjailevat satoja miljoonia maksavia hävittäjiä sysipimeässä yössä keskellä merta, pienimpäänkään virheeseen ei ole varaa. Kun kyseessä on tällainen suoritus, stressinhallinta ja palautuminen on todella tärkeää.

ASIOITA JOTKA OPIN

Muutamia poimintoja luennoilta, jotka käsittelivät laajemmin yrittäjyyttä, tulevaisuutta ja muutoksen tekemistä.

”If you wanted to make an impact 100 or 1000 years ago, how would you have done it? How would you do it today?”

Teknologian avulla ihmisillä ei ole koskaan ollut niin hyviä edellytyksiä vaikuttaa yhteisiin asioihin ja parantaa maailmaa kuin mitä meillä on juuri nyt. Globalisaation vuoksi kuka tahansa pystyy vaikkapa omasta autotallista käsin rakentamaan palveluita ja tuotteita, jotka voivat mullistaa maailman – siis miljoonien ja miljardien ihmisten elämää. Nyt jos koskaan kannattaa olla yrittäjä, sillä mahdollisuudet ovat paremmat kuin koskaan.

”You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a model that makes the existing model look obsolete.”

Suomenkielessä pitäisi olla sopivampi käännös sanalle disruption. Piilaaksossa se on positiivinen termi, ja tämä kyseinen sitaatti osuu jokseenkin ajatuksen ytimeen. Olipa kyseessä AirBnB, Uber tai Instagram, vaatii taitavaa systeemiajattelua ymmärtää, kuinka vanhoja ja luutuneita toimialoja (tässä tapauksessa hotellit, taksit tai valokuvaus) voidaan uudistaa eli to disrupt. Keksitkö alaa, jonka voisi uudistaa samalla tavalla?

”Stone age didn’t end because they ran out of stones and sticks. The oil age won’t end because we run out of oil…”

Kehitys tulee tapahtumaan joka tapauksessa. Mooren lain mukaan transistorien määrä maailmassa tuplaantuu joka toinen vuosi, ja tämä on ikään kuin teknologian kehityksen polttoaine. Se synnyttää eksponentiaalisen kasvun eli sen, että jokainen uusi kehitysaskel tuottaa enemmän uusia transistoreita kuin mitä sitä ennen oli yhteensä. Esimerkki: 1, 2, 4, 8, 16, 32 ja niin edelleen. Kaikkien uusien teknologioiden kanssa alku on aina hidas, mutta ne kääntyvät eksponentiaaliseen räjähdysmäiseen kasvuun hyvin nopeasti.

”If you want great success, look for something that has been failing for years. Most ideas take 20 years of failure to become a success.”

Tiesitkö, että ensimmäinen iPadin prototyyppi rakennettiin jo 1984 tai että 3D-printterin patenttihakemus jätettiin myös samana vuonna? Monien merkittävien keksintöjen kohdalla on huomattu, että kesti noin 20 vuotta ennen kuin teknologia ja kulttuuri olivat valmiit läpimurrolle. Mitä ovat nuo alat juuri nyt? Nanoteknolgia, digitaalibiologia, tekoäly, virtuaalitodellisuus, robotiikka, koneoppiminen, 3D-tulostus…

”Sacred cows make the best burgers.”

Pisteet (syy-seuraussuhteet) osataan yhdistää vasta jälkikäteen, ja tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa täsmällisesti. Facebookin ”punaisessa kirjassa”, joka jaetaan jokaiselle työntekijälle, Zuckerberg sanoo, että ei ole järkevää tehdä viisivuotissuunnitelmia. He uskovat 6 kuukauden ja 30 vuoden tulevaisuussuunnitelmiin, sillä ne ovat ainoat asiat, jota voidaan edes suurin piirtein pitää varmoina. Tilanne alalla muuttuu niin nopeasti, että puolen vuoden ja 30 vuoden väliin jäävää aikaa on merkityksetöntä mennä arvailemaan.  Jos haluat saavuttaa tuotteellasi jotain, selvitä siis päämääräsi ja rakenna suunnitelma siitä taaksepäin niin, että lopulta tiedät, mitkä ovat aivan ensimmäiset askeleet tuon määränpään saavuttamiseksi.

”Work on problems that if we are successful, we bend the history in the right direction.”

Maailman suurimmat ongelmat ovat samalla maailman merkittävimpiä bisnesmahdollisuuksia. Jos haluat päästä käsiksi suureen markkinaan, ota työn alle jokin globaali ongelma, joka vaatii ratkaisua. Yksi yrittäjän painajaisista on eräänä päivänä huomata, että on mahdollisesti ratkaissut väärän ongelman.

”Never mistake a clear view for a short distance.”

Jos olen vuoren huipulla ja näen edessäni toisen vuorenhuipun, se voi saada minut luulemaan, että huippu on lähellä. Sinne on varmaan helppo päästä, koska se on näköpiirissäni. Vaikka kirkas ja selkeä visio on elinehto, sen saavuttaminen ei koskaan ole yhtä helppoa, mitä alussa saattoi olettaa. Vaikka voimme olettaa tiettyjen asioiden tapahtuvan tulevaisuudessa suurella todennäköisyydellä kuten esimerkiksi tekoälyn käytön monilla eri toimialoilla, se ei tarkoita, että tekoälyn integroiminen onnistuisi nopeasti ja vaivattomasti. Neuvo nimenomaan yrittäjille.

”If you create a strong light, you create a strong shadow as well.”

Kaikkiin uusiin teknologioihin liittyy myös varjopuolia ja niistä voi olla paljon harmia väärin käytettyinä. Uudet läpimurrot voivat synnyttää entistä enemmän eriarvoisuutta. Globalisaation myötä tietoa on aina saatavilla ja uutiset leviävät silmänräpäyksessä, mutta siinä sivussa kuulemme samalla enemmän maailmassa vallitsevasta pahasta. Vaikka mediassa näemme koko ajan ikäviä uutisia sodista ja onnettomuuksista, elämme numeroiden valossa silti ihmiskunnan historian rauhallisinta ja turvallisinta aikaa. Teknologia on parantanut elämäämme jo nyt valtavasti ja hyvin lyhyessä ajassa, mutta olemme vasta suuremman vallankumouksen edessä. Jos sinusta viimeisen 40, 20 tai 10 vuoden aikana on tapahtunut paljon… odota vain, mitä seuraavan 5 vuoden aikana tulee tapahtumaan. Kehitys on eksponentiaalista!

KIRJALISTA

Tulevaisuus ja singulariteetti

#1: Bold: How to Go Big, Create Wealth and Impact the World by Peter H. Diamandis, Steven Kotler

#2: Abundance: The Future Is Better Than You Think by Peter H. Diamandis, Steven Kotler

#3: Exponential Organizations: Why new organizations are ten times better, faster, cheaper than yours (and what to do about it) by Salim Ismail, Mike Malone, Yuri van Geest, Peter Diamandis

#4: The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology by Ray Kurzweil

#5: How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed by Ray Kurzweil

#6: The Limits to Growth: The 30-Year Update by Donella H. Meadows, Dennis L. Meadows, Jørgen Randers

Yrittäjyys ja sinnikkyys

#7: Slicing Pie — Funding Your Business Without Funds by Mike Moyer

#8: Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration by Ed Catmull, Amy Wallace

#9: Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action, by Simon Sinek

#10: The Art of the Start 2.0: The Time-Tested, Battle-Hardened Guide for Anyone Starting Anything by Guy Kawasaki

#11: Give and Take: A Revolutionary Approach to Success by Adam M. Grant

#12: The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future by Kevin Kelly

Ihmisten ja ihmiskunnan ymmärtäminen

#13: When Genius Failed: The Rise and Fall of Long-Term Capital Management by Roger Lowenstein

#14: The Art of Not Being Governed: An Anarchist History of Upland Southeast Asia by James C. Scott

Energia ja ympäristö

#15: The Infinite Resource: The Power of Ideas on a Finite Planet by Ramez Naam

#16: Nature’s Fortune: Why Saving the Environment is the Smartest Investment We Can Make by Mark R. Tercek, Jonathan Adams

Terveys ja lääketiede

#17: The Creative Destruction of Medicine: How the Digital Revolution Will Create Better Health Care by Eric Topol

#18: Pharmageddon by David Healy

#19: The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health by Justin Sonnenburg, Erica Sonnenburg, Andrew Weil

Ihmismieli ja suorituskyky

#20: Flow: The Psychology of Optimal Experience byMihaly Csikszentmihalyi

#21: Mindset: The New Psychology of Success by Carol S. Dweck

#22: The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment by Eckhart Tolle

#23: Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life by Anne Lamott

#24: Born on a Blue Day: Inside the Extraordinary Mind of an Autistic Savant by Daniel Tammet

Teknologia

#25: Future Crimes: Everything Is Connected, Everyone Is Vulnerable, and What We Can Do About It, by Marc Goodman

#26: The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering by Frederick P. Brooks Jr.

#27: Digital Humanitarians: How Big Data Is Changing the Face of Humanitarian Response by Patrick Meier

#28: Overcomplicated: Technology at the Limits of Comprehension
by Samuel Arbesman

#29: Love and Sex with Robots: The Evolution of Human-Robot Relationships by David N.L. Levy

#30: Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies by Nick Bostrom

Kaikille halukkaille voin kertoa lisää ehdotuksia - kirjalista on pitkä! Minulle voi lähettää myös viestiä osoitteessa www.perttupolonen.com.