Sixten Korkman: Tarvitsemme teknologian osaamista ja kykyä rakentaa yhteistyötä yli rajojen
100 tarinaa matematiikasta -blogin vieraaksi saapui Sixten Korkman, taloustieteen Professor of Practice Aalto-yliopistosta. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen haastatteli Sixten Korkmania tulevaisuuden yhteiskunnasta ja muutoksen haasteista.
Millaisena näet tulevaisuuden yhteiskunnan?
- Edessä on monimutkainen maailma. Tähän muutokseen liittyy vahvasti uusi teknologia – automatisaatio, tekoäly, esineiden internet. Uusi teknologia sekä korvaa työtä että on myös komplementaarista eli luo uusia työpaikkoja.
- Tulevaisuus on osaajien. Teknologia ruokkii osaltaan polarisaatiota. Rutiininomaiset asiantuntijatehtävät ohenevat.
- Maailma on pirstaloitunut. Rikkaus ja köyhyys esiintyyvät samaan aikaan maiden välillä ja maiden sisälläkin. Kokonaisuutena köyhyys on maailmassa vähentynyt, mutta äärimmäistä köyhyyttä löytyy etenkin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta.
- Maailmaan on syntynyt uusi politiikan rintamalinja – globalisaation puolesta ja vastaan. Brexit ja Trump ovat esimerkkejä tästä. Maahanmuuttoliike on globaali haaste. Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan aikaisemmin.
- Tietotulva on päällä koko ajan. Ison kuvan muodostaminen haastavaa.
- Tarvitsemme aiempaa vahvempaa poliittista osaamista. Teknologian voi ajatella olevan myös kaksiteräinen miekka. Monimutkaisten globaalien muutosten myötä tarvitaan yhä enemmän yhteistyötä yli rajojen ja kykyä löytää ratkaisuita.
- Olen optimisti – maailma on kuitenkin edennyt lähes kaikissa suhteissa. Presidentti Mauno Koiviston sanoin: Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.
Miten muutoksen tulisi näkyä kouluissa ja oppimisessa?
- Tieto ja siihen perustuva osaaminen on tulevaisuuden avain. Mikään ei ole niin tärkeää. Meidän täytyy kouluttaa kansalaisiamme hyvin. Emme voi opettaa vain faktoja. Tärkeintä on oppia oppimaan itse.
- Monimutkaisuus edellyttää että pystyy hahmottamaan kokonaisuuksia. Geneerisistä taidoista, kuten matematiikka, kielet ja yleissivistys, on hyötyä monenlaisissa yhteyksissä. Itsensä ilmaiseminen ja vuorovaikutuksen kyky ovat myös tavattoman tärkeitä.
- Kouluun kohdistuu valtavia paineita. Kuinka näitä kaikkia taitoja opetetaan?
- Opettajien varaan rakentuu paljon. Meillä on hyvin koulutettuja opettjia, jotka ansaitsevat kehuja.
Miksi matematiikka on tärkeää?
- Väitän, että mikään ei mullista maailmaa niin paljon kuin teknologia. Teknologian osaaminen on erittäin tärkeää ja matematiikka on tähän lähtökohta.
- Matematiikka on geneeristä. Ei ole sattumaa, että taloustieteen nobelisti Bengt Holmström aloitti uransa matematiikan opiskelulla. Vasta myöhemmin hänelle ehdotettiin, että taloustieteen parista voisi löytyä mielenkiintoisia sovelluksia.
- Matematiikka on kieli, joka on täsmällinen. Voimme analysoida monimutkaisia asioita tarkemmin ja tuloksellisemmin kuin jos vain pähkäilisimme muilla keinoin.
- Matematiikka on avain moneen kenttään. Jos haluat mielenkiintoisen ja merkityksellisen tulevaisuuden, matematiikka ja tutkimus luovat tähän hyvät perusteet.
Laura Juvonen