Säätiö uudistaa opettajien palkitsemista: Joustavaan Matematiikkaan -kurssit vahvistavat matemaattista ajattelua

Suomalaisyliopistojen Joustavaan Matematiikkaan -täydennyskoulutus auttaa opettajia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia tunnistamaan ja vahvistamaan lasten ja nuorten joustavaa matemaattista ajattelua. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee vuonna 2021 100 ensimmäistä koulutuksen suorittanutta ammattilaista 1000 euron stipendillä.

Joustavaan Matematiikkaan (JoMa) -täydennyskoulutusohjelma on varhaiskasvatuksen ammattilaisille, esi- ja peruskoulutuksen ja lukion opettajille sekä erityisopettajille suunnattu  kokonaisuus. Sen tavoitteena on saada ammattilaiset tarkastelemaan maailmaa matemaattisista näkökulmista, tunnistamaan lasten ja nuorten joustavaa matemaattista ajattelua ja hyödyntämään oppimaansa sen tukemisessa.

Koulutuskokonaisuus on Turun yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen hanke, ja sitä rahoittaa Opetushallitus.

“Matematiikan opetus voi tuottaa pinnallista osaamista ilman ymmärrystä ja joustavaa ajattelua. Mutta matematiikka ei ole vain tehtäviä oppikirjoissa, vaan arjen ajattelun työkalu”, sanoo Turun yliopiston kasvatustieteen professori, JoMa-hankkeen johtaja Minna Hannula-Sormunen.

Ajatus matematiikasta käytännön apuvälineenä on JoMa-kurssien ytimessä. Kokonaisuus kattaa 16 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä kurssia, joilla käsitellään esimerkiksi joustavan matemaattisen ajattelun tukemista ja matematiikan oppimisympäristöjä.

Kiitosta helposti sovellettavista ja tutkimuspohjaisista sisällöistä

Ensimmäiset JoMa-kurssit järjestettiin vuonna 2018. Osallistujat ovat kiitelleet erityisesti sitä, että kurssien sisällöt ja työskentelytavat on räätälöity omaa opetustyötä rikastaviksi innostavalla tavalla ja ne perustuvat tutkittuun tietoon. Sitä JoMa-koulutuksesta vastaavissa yliopistoissa riittää.

“Olemme tutkineet matemaattisten taitojen kehitystä yli 20 vuotta. Tutkimus kattaa ikävaiheet 2–3-vuotiaista lukiolaisiin. Halusimme JoMa-kokonaisuudessa urakalla kääntää karttunutta tutkimustietoa opettajien käyttöön kentälle. Joustava matemaattinen ajattelu kuuluu pienestä pitäen kaikille, ei vain taitavimmille.”, Hannula-Sormunen sanoo.

Materiaalit ovat suoraan sovellettavissa luokkaopetukseen. Käytössä on esimerkiksi oikeista oppimistilanteista taltioituja lyhyitä videoita, joita osallistujat havainnoivat ja vertailevat asiantuntijoiden tulkintoihin samasta tilanteesta.

“Kurssilaiset pääsevät osaksi innostunutta yhteisöä, jossa pohtia, kysyä sekä jakaa oivalluksia ja menetelmiä. He saavat myös käyttöönsä valtavasti tutkimukseen perustuvaa materiaalia”, Minna Hannula-Sormunen summaa.

Oppimistulokset nousuun opetuksen tuella

Suomi on perinteisesti pärjännyt hyvin matematiikan osaamisen kansainvälisissä vertailuissa, mutta viime vuosina tulokset ovat voimakkaasti heikentyneet. Jotta luvut saataisiin kääntymään nousuun, Opetushallitus tukee JoMa-koulutusta ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee koulutuksen suorittaneet ammattilaiset 1000 euron stipendillä.

Minna Hannula-Sormunen on otettu säätiön päätöksestä jakaa 1000 euron stipendejä JoMa:n suorittajille: “Tämä on opettajille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille ansaittu ja mielettömän hieno juttu. Täydennyskoulutuksen käyminen on suuri satsaus, jonka he tekevät vaativan opetustyön ohella.”

“JoMa mahdollistaa joustavan osallistumisen verkossa ja sen kurssit todella motivoivat tunnistamaan ja kehittämään matemaattista ajattelua. Opettajien kasvanut innostus taas säteilee oppilaisiin”, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on olemassaolonsa ajan tukenut matematiikan opetusta, sillä se rakentaa vahvaa pohjaa suomalaiselle osaamiselle ja maan menestykselle.

“Toivomme, että mahdollisimman moni opettaja innostuu oppimaan uutta. Opettajilla tulee olla oikeus päivittää osaamistaan sekä kuulla tutkituista tavoista, miten omaa opetustaan voisi kehittää entisestään”, sanoo säätiön asiamies Antti Aarnio.

 

Säätiö on jakanut palkintoja opettajille keväisin vuosina 2004 - 2019. Vuosien varrella palkinnon on saanut useampi sata upeaa opetusalan ammattilaista. Vuonna 2021 säätiö ei jaa erikseen opettajien palkintoja vaan JoMa-stipendit korvaavat aiemmat palkinnot. Tutustu tarkempiin ohjeisiin stipendin saamiseksi.