Puhdasta kultaa 3D-tulostetulla suodattimella

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen työryhmä on kehittänyt uuden menetelmän kullan talteenottoon piirikorttijätteestä.

Jyväskylän yliopiston kehittämässä menetelmässä piirikorttijäte murskataan ja metallit liuotetaan happojen avulla joko murskeesta tai sen tuhkasta. Happoliuoksesta kulta voidaan erotella 3D-tulostetun, siepparina toimivan läpivirtaussuodattimen avulla.

Sieppari pidättää liuoksesta itseensä ainoastaan kullan puhtaana jakeena, minkä jälkeen kulta saadaan talteen huuhtelemalla. Tämän jälkeen sieppari on valmis käytettäväksi uudelleen.

3D-tulostus mahdollistaa siepparin rakenteen, virtausominaisuuksien ja pinta-alan optimoinnin vastaamaan erilaisten talteenottoprosessien vaatimuksia.

Professori Matti Haukka Jyväskylän yliopistosta kertoo, että siepparia voidaan käyttää elektroniikkajätteen käsittelyn lisäksi kullan talteenottoon mistä tahansa materiaalista, josta kulta saadaan liuokseen.

– Erityisen käyttökelpoinen menetelmä on prosesseissa, joissa kultapitoisuudet ovat matalia ja muiden talteenottomenetelmien käyttö ei siten ole kannattavaa, Haukka kertoo.

Metallit kiertoon entistä paremmin

Tutkimushanke on osa Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaa “Tulevaisuuden tekijät” -ohjelmaa.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen pitää tutkimustulosta merkittävänä.

– Innovaatiolla on vahvaa teollista potentiaalia, ja lisäksi se edistää kiertotaloutta, Juvonen iloitsee.

Jyväskylään on suunnitteilla myös elektroniikkaromun kierrätyksen demolaitos. Teknologiateollisuuden käynnistämän hankkeen tavoitteena on saada kullan lisäksi talteen myös muut romun sisältämät arvokkaat metallit. Uutta kultasiepparia kokeillaan myös demolaitoksessa.

Jyväskylän yliopisto kehittää parhaillaan samanlaiseen tekniikkaan perustuvia sieppareita myös muiden metallien talteenottoon.

Teksti: Antton Lounasheimo

@alounash