"Matematiikalla pääsee pitkälle – opetuksessa kytee muutos" 100-vuotissäätiö palkitsee kevään ylioppilaita ja matemaattisten aineiden opettajia

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee lakkiaisten yhteydessä 1 000 euron stipendillä 172 pitkän matematiikan huippupisteillä kirjoittanutta ylioppilasta.

Tänä keväänä stipendin saa 172 ylioppilasta. Palkittuja on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, jolloin palkittiin 80.

"Haluamme tuntuvalla palkitsemisella tuoda esiin, kuinka tärkeää matematiikan osaaminen on yhteiskunnallemme. Tämä on upea suoritus näiltä kevään ylioppilailta!" 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen onnittelee.

Eniten stipendejä menee tänä vuonna Lahden yhteiskoulun lukioon ja espoolaiseen Olarin lukioon, joissa molemmissa palkitaan yhdeksän oppilasta.

Ei mekaanista laskentoa vaan maailman ymmärtämistä

Huoli laskevasta kiinnostuksesta matematiikkaa kohtaan Suomessa on ollut viime aikoina paljon esillä (esim. HS 29.5.2016).

"Onhan se ihan hullua, jos pitkän matematiikan valitsee kohta niin harva, ettei edes yliopistojen luonnontieteellisiä aloituspaikkoja saada täytettyä. Pitkä matematiikka olisi monelle nuorelle avain jatko-opintoihin ja tulevaisuuden työpaikan löytymiseen", Juvonen sanoo. Hän on sitä mieltä, että ylioppilaskokeen painoarvo voisi olla nykyistäkin suurempi yliopistojen valinnoissa.

"Matematiikka kärsii mielikuvaongelmista. Uskon kuitenkin, että koulumaailmassa kytee tämän suhteen muutos. Olennaista on ymmärtää matematiikan merkitys elämässä ja arjessa – ja keskittyä koululaisten yksilöllisiin oppimistarpeisiin. Matematiikan opetus on ollut turhan tasapäistävää", Juvonen sanoo.

Kaikki lähtee opetuksesta – myös opettajia palkitaan

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee 8.6.2016 myös matemaattisluonnontieteellisissä aineissa ansioituneita opettajia.

"Tänä vuonna painopiste on erityisesti alakoulun opettajissa. Palkitut opettajat ovat tehneet töitä sen eteen, että pieniä koululaisia tuetaan ja innostetaan heidän omien tarpeidensa pohjalta entistä paremmin", Juvonen kuvaa.

"Palkitsemme myös monia opettajaryhmiä.  Yhdessä tekeminen on tärkeää tälläkin saralla."

Oppimisessa ja kouluissa kytee muutos

100-vuotissäätiö panostaa suomalaisen koulun tulevaisuuteen monin tavoin. Säätiö on yksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden HundrED-hankkeen pääkumppaneista. Hankkeessa pohditaan, miltä koulujen ja koulutuksen seuraavat 100 vuotta maailmassa näyttävät – ja käynnistetään 100 kunnianhimoista kokeilua suomalaisissa kouluissa.

Juvonen uskoo, että koulutuksen uudistumisessa on nyt käynnissä monta positiivista asiaa.

"Opintosuunnitelman uudistuminen on myös hyvä asia. Siinä painotetaan luonnontieteiden merkityksen ymmärtämistä. Nyt etsitään tosissaan keinoja, joilla koululaisia saataisiin innostettua."

Lisätietoja:
Laura Juvonen, toimitusjohtaja, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, laura.juvonen(at) teknologiateollisuus.fi, puh. 040 589 6263

Palkitut kevään ylioppilaat
Stipendin sai tämän kevään kirjoituksissa 57–60 pisteen tuloksella. 172:ssä palkitussa on mukana 17 ylioppilasta, jotka ovat suorittaneet matematiikan kokeen jo aiemmin.

Palkitut matemaattisten aineiden opettajat