Kokeiluilla Suomesta virtuaalitodellisuuden Piilaakso ja teknologia-alalle kasvua äideistä

Säätiömme päätti kokeilla syksyllä uutta tapaa järjestää apurahahaku. Pyysimme pitkien hakemusnivaskojen sijaan ideoita. Tulos yllätti: saimme 30 päivässä 150 ideaa mahtavilta tekijöiltä. Seitsemän tiimiä on nyt valittu kokeilemaan onko ideasta todeksi.

Miksi teknologia-alan nousu piilee äideissä? Tai tiedätkö mikä on suurin mullistus sitten internetin? Kiitos Teot ratkaisevat -ideahaun näihin saadaan vastaukset. Haimme tänä syksynä parhaita ideoita kovilta tekijöiltä teknologia-alan nostamiseksi. Saimme kuukaudessa hurjat 150 ideaa. Näistä ideoista on nyt valittu seitsemän tiimiä, joille myönnämme kullekin 5 000 euroa idean kokeiluun käytännössä. Onnistuneiden kokeilujen pohjalta tiimeillä on mahdollisuus hakea jopa 400 000 euron rahoitusta ideansa toteuttamiseen.

Yksi kokeilurahaa saavista tiimeistä on Mothers in Business -verkosto. Teknologia-alalla on vähän naisia. Kun naisista tulee äitejä, urakehitys hidastuu. Ulkomaille tähtäävän MiB-projektin vetäjä Emma Tullila aikoo muuttaa tämän:

”Työnantajat arkailevat äidiksi tulleita työntekijöitään ja tarjoavat helposti pehmeää laskua ja helppoja työtehtäviä. MiB kokeilee keinoja, joilla työpaikat ja korkeakoulutetut äidit saavat toisistaan parhaat irti.”

Mothers in Business -verkostolaisia Teot ratkaisevat työpajassa KorjaamollaIsoja ideoita, kiitos!

”Parhaat hankkeet lähtevät aidosta ongelmasta, joka kaivelee idean kehittäjää niin paljon, että sitä on pakko lähteä ratkaisemaan”, sanoo Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön varapuheenjohtaja Ari Rahkonen.

Rahkosen puheessa tiivistyy syy, miksi säätiömme päätti tänä syksynä ravistella perinteistä hankehakua. Ylhäältä sanelemisen sijaan pyysimme tekijöitä kertomaan, mitä he haluaisivat ratkaista ja miten. Isoa ajattelua löytyy ainakin FiVR-hankkeesta. Virtuaalitodellisuuskehittäjien on kasvanut vuodessa viidestä hengestä kolmeensataan. Nyt yhteisö aikoo rakentaa Helsinkiin maailman keskittymän kehittäjille.

”Virtuaalitodellisuus on suurin mediamullistus sitten internetin. Tällä saadaan Suomeen infra, josta syntyy uudelle alalle mahdollisuuksia”, sanoo projektin vetäjä Olli Sinerma.

Teot ratkaisevat -mentoreita työpajassa

Kuukaudessa voi saada paljon aikaan

90 päivän kokeilujakson aikana seitsemän jatkoon päässyttä tiimiä rakentaa ideansa ympärille konkreettisen kokeilun, joka toteutetaan yhteistyössä yritysten tai alan muiden toimijoiden ja potentiaalisten käyttäjien kanssa.

FiVR:n ja MiB:n lisäksi kokeilurahaa saivat:

  • Heureka: Koululuokat opettelevat kehittämään palveluita startupien kanssa Heurekan ideaverstaalla.
  • AECO: 8 miljardin euron arvoinen rakennusala muuttuu globaaliksi palvelubisnekseksi hackathoneilla.
  • Digital Sector 3: Järjestöjen ja yritysten välistä yhteistyötä lisää uusi kehittäjien verkosto, jonka avulla eri toimijat oppivat hyödyntämään digitalisaatiota.
  • TutLab: Käytännönläheinen insinööri syntyy kokeilujen kautta. TutLabissa tarjotaan insinööreille paikka kokeilla ja tehdä yhteistyötä monialaisesti.
  • SiroHub: Mikropiirisuunnittelu on aukeamassa jättiyrityksiltä kaikille. SiroHub luo kehittäjille virtuaalisen työtilan, jossa tietoa voi vaihtaa avoimesti.

Yhteystiedot:
Laura Juvonen, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies, 0405896263

Haastattelupyynnöt:
Emma Tullila, projektinjohtaja Mothers in Business, 0402151995, info@mothersinbusiness.fi
Olli Sinerma, projektinjohtaja FiVR, 0452774787, olli.sinerma@gmail.com