Ylioppilaiden stipendit 2017

Ennätysmäärä ylioppilaita palkitaan 1 000 euron matematiikan stipendillä

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee ennätykselliset 390 kevään ylioppilasta 1 000 euron arvoisilla matematiikan stipendeillä. Erityisesti pääkaupunkiseudun lukioiden oppilaat saavuttivat huipputuloksia pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksissa.

Säätiö myöntää stipendit keväällä valmistuville ylioppilaille, jotka kirjoittivat pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksissa L-arvosanan 57–60 pisteellä. Tänä vuonna harvinaisen moni ylioppilas ylsi huippusuoritukseen matematiikassa. Aiempina vuosina yhtä korkean pistemäärän ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön stipendin on saanut enimmillään 200 ylioppilasta.

Etelä-Tapiolan lukio haali eniten stipendejä

Eniten stipendejä kahmaisee espoolainen Etelä-Tapiolan lukio, jossa vaadittavat pisteet kirjoitti peräti 18 ylioppilasta. Etelä-Tapiolan lukion matematiikan opettaja Pirjo Häkkinen sai viime keväänä Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kannustuspalkinnon, ja moni stipendillä palkittava ylioppilas on hänen oppilaansa.

“Vierailemme usein yrityksissä ja Aalto-yliopistossa. Näin opiskelijat pääsevät käytännössä tutustumaan siihen, mihin matematiikkaa tarvitaan. Fysiikan ja kemian kaavojen merkitys avautuu, kun näkee esimerkiksi hissivaijerin lujuustestausta”, Pirjo Häkkinen sanoo.  

“Eräs haaste on taistelu opiskelijan ajankäytöstä. Aloitan uusien lukiolaisten kanssa sanomalla, että edessä on hieno matka matematiikan maailmaan mutta matematiikka ei ole pikamatka. Ymmärryksen syntyminen vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä”, Häkkinen sanoo.

Luonnontieteiden ja matematiikan osaaminen on kilpailuetu

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö haluaa ylioppilaiden stipendeillä kannustaa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä ja matematiikkaa myös lukion jälkeen.

“Luonnontieteet ja matematiikka tarjoavat vastauksia maailman suurimpiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, väestönkasvuun ja luonnonvarojen vähenemiseen. Suomessa luma-osaajille on erityisen suuri tarve, sillä yksi suurimmista vientialoistamme, teknologiateollisuus, perustuu luonnontieteiden ja matematiikan osaamiseen”, sanoo säätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen.

Lisätietoja:

Laura Juvonen, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, puh. 040 589 6263

Pirjo Häkkinen, Etelä-Tapiolan lukio, puh. 050 521 3656

 

Tietokulma: Näiden viiden lukion oppilaat saivat eniten Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön matematiikan stipendejä

  1. Etelä-Tapiola, Espoo (18 kpl)
  2. Olarin lukio, Espoo (15 kpl)
  3. Ressun lukio, Helsinki (10 kpl)
  4. Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Helsinki (9 kpl)
  5. Tikkurilan lukio, Vantaa (8 kpl)

Ylioppilaat kevät 2017