Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi 1000 euron pitkän matematiikan stipendit 250 uudelle ylioppilaalle

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi perinteiset stipendit jo 19. kertaa kevään ylioppilaille. Tänä keväänä stipendin sai 250 uutta ylioppilasta, jotka ovat kirjoittaneet pitkän matematiikan huippupistein. Kevään 2024 stipendien pisteraja oli 101 – 120.


Otaniemen ylioppilaat keräsivät ennätyspotin

Otaniemen lukio sai tänä vuonna ennätykselliset 21 stipendiä. Otaniemeläiset olivat aivan omilla kymmenluvuillaan, kun toiseksi eniten stipendejä saanut lukio on Tampereen klassillinen lukio yhdeksällä stipendillään.

Otaniemen lukio on erityislukio, jossa osa opiskelijoista opiskelee matemaattis-luonnontieteellisessä painotusaineryhmässä. Lukiolla on kuitenkin maine paikkana, jossa saa tykätä matematiikasta. Tästä syystä oppimistulokset ovat hienoja myös yleislinjan puolella.

Tänä vuonna Otaniemen lukio on kerännyt erityishuomiota, kun sieltä tänä keväänä valmistuva ylioppilas Aino Aulanko voitti kultaa Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisissa. Aino Aulanko saa tänä syksynä myös pitkän matematiikan stipendin säätiöltä. Stipendin saa niin ikään Siiri Roschier Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, joka sijoittui samassa kilpailussa pronssille. Aulangon ja Roschierin huippusuoritukset ovat loistava osoitus siitä, että suomalaisten nuorten mahdollisuuksia harrastaa matematiikkaa, kannattaa tukea. Säätiömme oli viime vuonna yksi matematiikan olympiavalmennuksen rahoittajista.


Säätiö tukee matematiikan osaamista monin tavoin

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö täytti 20 vuotta viime marraskuussa. Matematiikan opetus ja oppiminen on ollut alusta alkaen säätiön fokuksessa. Ylioppilaiden stipendejä on jaettu keväästä 2005 asti. ”Stipendien jatkuvuus on meille tärkeää. Stipendit on pysyvä kannustin, joka vuodesta toiseen saa lukiolaiset innostumaan ja tavoittelemaan huipputuloksia matematiikassa”, sanoo säätiön asiamies Antti Aarnio.

Säätiön rahoittamia matematiikkaan liittyviä hankkeita on käynnissä jatkuvasti. Myöhemmin vuonna 2024 julkaistaan säätiön rahoittama Ekapeli Matematiikka alakoululaisille. Ville-oppimisalustan Matikkakeidas on myös juuri valmistunut. Sen avulla on tarkoitus harjaannuttaa lasten joustavia matemaattisia taitoja sekä saada opetusta tukevaa dataa jokaisen oppilaan edistymisestä. Vuonna 2024 säätiö jakoi yli 500 stipendiä opettajien ja muiden kasvatusalan ammattilaisten Joustavaan Matematiikkaan -täydennyskoulutuksen suorittaneille. Joustavaan Matematiikkaan kurssit jatkuvat jälleen kesästä 2025 alkaen ja säätiö jatkaa stipendien myöntämistä.

”Lopulta kaikki osaaminen lähtee innostuneista ja hyvää opetusta saavista lapsista ja nuorista. Ylioppilaat ovat joka kevät suuren ilon ja toivon aihe. Nämä nuoret vielä ratkovat maailman viheliäisiä ongelmia – siitä hyvästä on kunnia saada jakaa jälleen tunnustuksia edes osalle näistä nuorista”, Antti Aarnio summaa.

Stipendin saaneet ylioppilaat keväällä 2024