Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi stipendejä huippupistein pitkän matematiikan kirjoittaneille ylioppilaille

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi 1000 euron stipendit 236 uudelle ylioppilaalle, jotka ovat kirjoittaneet pitkän matematiikan huippupistein. Arvostetut stipendit jakautuivat eteläisimmästä Suomesta aina Enontekiölle asti.


Otaniemen ylioppilaat keräsivät valtaisan stipendipotin

Otaniemen lukio sai tänä vuonna huimat 18 stipendiä. Otaniemen lukio on erityislukio, jossa osa opiskelijoista opiskelee matemaattis-luonnontieteellisessä painotusaineryhmässä. Stipendeistä kaikki eivät kuitenkaan menneet painotetun linjan opiskelijoille, vaan niihin yltivät myös opiskelijat Otaniemen lukion yleislinjalta.

”Meillä on maine, että meillä saa tykätä matematiikasta. Se tuo lukioomme laajasti opiskelijoita, joille matikka on kaikkea muuta kuin pakkopullaa. Meillä lasketaan käytävillä, ja opintoihin liittyviä keskusteluita voi käydä vaikka ruokapöydässä”, sanoo Otaniemen lukion rehtori Sinikka Luoma-Mattila.

Innostuneiden opiskelijoiden tukena on tiimi asialleen omistautuneita opettajia. Otaniemessä matematiikkaa opiskellaan monipuolisesti ja myös soveltaen. Lukiossa on myös yli lukion oppimäärän matematiikkaa harrastavia nuoria, mikä näkyy muun muassa menestyksenä Neljän tieteen kisoissa.

”Eniten ilahduttaa opiskelijoiden laaja onnistuminen matematiikan kirjoituksissa tänä vuonna. Korkeatasoisessa lukiossa nuoret usein vertaavat itseään muihin, jollon käsitys omasta osaamisesta saattaa vääristyä. Meidän kärjen suuruus on niin laaja, että moni sellainenkin opiskelija, joka on lukioaikana saattanut luulla itseään keskinkertaiseksi,on onnistunut tosi hyvin”, Luoma-Mattila pohtii.

Otaniemen lukion lisäksi valtavan stipendipotin vei Tampereen klassillinen lukio, johon stipendejä lähtee 15 kappaletta. Klassillisen lukion saavutuksessa huomionarvoista on se, että lukiosta valmistuu 160 ylioppilasta. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes yksi kymmenestä ylioppilaasta pokkaa itselleen 100-vuotissäätiön stipendin.

Huipputuloksia myös pienemmissä lukioissa

Kohtuullisen suuret lukiot kahmivat yleensä eniten matematiikkastipendejä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös pienemmissä lukioissa olisi huippusuorituksia. Tänä vuonna esimerkiksi Nousiaisten lukiosta valmistuu 74 ylioppilasta, joista neljä saa säätiön stipendin. Tämä tulos nostaa Nousiasten lukion stipendilistauksemme top 10:een.

Mistä tällainen onnistuminen sitten johtuu?

”Aivan ainutlaatuinen ikäluokka”, vastaa Nousiaisten lukion rehtori Anett Blom.

”Opiskelijat ovat olleet mahtavia heittäytyjiä, joissa näkyy uteliaisuus ja innostus. Sen lisäksi he ovat olleet myös valmiita tekemään paljon töitä oppimisensa eteen. Matematiikka on kuitenkin sellainen laji, joka vaatii rohkeutta heittäytyä ja yrittää erilaisia tehtäviä – tämä rohkeus on se, joka lopulta kasvattaa intohimoa matematiikan opiskelua kohtaan.”

Nousiaisten lukioon on hiljattain saatu myös toinen pitkän matematiikan opettaja. Aiemman yhden opettajan mallin sijaan lukiossa on nyt opettajakaksikko, jonka yhteistyö toimii erinomaisesti.

”Tiimiopettajuuden etuna on myös se, että nämä kaksi huippuammattilaista ovat opettajina hieman erilaisia. Toinen jaksaa keskittyä enemmän yksityiskohtiin, kun toinen korostaa enemmän yleistä matemaattista ajattelua.”

Miten monistaa intoa ja onnistumisia matematiikassa?

Nousiaisten lukio ei ole tuttu nimi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön stipendilistauksissa. Miten lukio aikoo monistaa tämän vuoden suorituksen? Kysymys saa rehtori Anett Blomin hetkeksi mietteliääksi. Vastaus on kuitenkin yksinkertainen: ”Siinä tarvitaan sekä vauhtia että tukea.”

Lukiossa aiotaan jatkaa käytäntöä, jossa nopeammin oppivat saavat eriytetysti edetä nopeammin. Lukio, johon on päässyt 7,3:n keskiarvolla sisään, pystyy sopeuttamaan opetuksen sellaiseksi, että jokainen pääsee mukaan ja saa myös usein nopeammin eteneviä kiinni.

Tämä ajattelu saa tukea myös Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamieheltä Antti Aarniolta:

”Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee opetusta sellaisella tasolla, joka on mielekästä. Kaikilla on oikeus oppia. Osalle tämä tarkoittaa ripeämpää etenemistä ja osalle huolellisempaa asioiden palastelua. Mutta oppimisen innon ja osaamisen karttumisen pitää olla kaikille mahdollista. Tähän tavoitteeseen Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on ollut sitoutunut jo 20 vuotta tukemalla matematiikan opetusta ja oppimista.”

 

Stipendin saaneet ylioppilaat keväällä 2023