450 000 euroa suomalaisen virtuaalitodellisuusalan kiihdyttämiseen sekä koululaisten ja startupien yhteistyöhön

Teot Ratkaisevat -hakumme keräsi viime syksynä 150 ideaa uusille kasvun ekosysteemeille. Ideoista parhaat hioutuivat kokeilujen kautta timanttisiksi hankkeiksi. Rahoituksemme avulla  Suomeen rakennetaan maailman ensimmäinen virtuaalitodellisuuden kehittäjäyhteisö ja tuodaan startup-yrittäjät ja koululaiset yhteen.

Miltä tuntuisi osata lentää? Kuvittelun sijaan pääset pian kokeilemaan sitä kotona. Virtuaalitodellisuusalan arvon uskotaan kasvavan miljardeihin euroihin muutamassa vuodessa. Maailman suurimmat laitevalmistajat tuovat jo kilpaa kuluttajamarkkinoille virtuaalitodellisuuslaseja. Teknologia alkaa siis olla valmis, mutta vielä se tärkein, sisältö, puuttuu.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön Teot ratkaisevat-haussa suurimman rahoituksen, 250 000 euroa, sai suomalaisten virtuaalitodellisuuskehittäjien yhteisö FiVR. Rahoituksen turvin Suomeen nousee keskus, jossa ryhdytään luomaan tuoreimman VR-teknologian päälle sisältöä. Rahoituksella kehittäjäyhteisö saa uusimmat laitteet ja työtilan, johon ovat tervetulleita kaikki virtuaalitodellisuuden kehittämisestä kiinnostuneet tekijät alasta riippumatta.

Suomen virtuaali-todellisuuden ala pääsee heti maailman kärkeen.

”Saamme nyt Suomessa virtuaalitodellisuuden alalle samanlaisen lähdön kuin peliteollisuudessa. Pääsemme heti maailman kärkeen”, iloitsee kehittäjäyhteisöä kasvattava Olli Sinerma.

Suomalainen virtuaalikehittäjien yhteisö FiVR on paisunut muutaman innokkaan Facebook-ryhmästä alle vuodessa yli 500 ihmisen yhdistykseksi. VR-kehittäjien lisäksi yhteisö vetää puoleensa elokuvantekijöitä, lastenkirjailijoita ja arkkitehtejä.

”VR on suurin mediamullistus sitten internetin. Parin vuoden päästä laite löytyy jokaisesta kodista”, sanoo FiVR:n Olli Sinerma.

Niin se lentäminen? Sitä voidaan simuloida FiVR Hubiin pian hankittavalla lintuohjaimella. Erikoisohjain yllään kehittäjä voi esimerkiksi heittäytyä tuulettimen eteen maahan vatsalleen ja käsiä nostamalla nousta virtuaalitodellisuudessa ilmaan ja tiirailla maisemaa ylhäältä. Lintuperspektiivistä on iloa paitsi viihteen ystäville myös esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoille.

Seuraa FiVR Hubin pystyttämistä tai liity mukaan Twitterissä, @Finnish_VR tai Facebook-sivulla, FIVR.

KOULULAISET JA STARTUPIT KEHITTÄVÄT OPETUSTA YHDESSÄ

Toinen iso rahoitus myönnettiin tiedekeskus Heurekalle. 200 000 eurolla syntyy digioppimista parantava alusta, jossa koululaiset ja startup-yrittäjät pääsevät kehittämään varmasti käyttäjiensä näköisiä sovelluksia opetukseen.

”Fiilis siitä, että teknologia on kouluille ulkopuolelta määrätty välttämätön paha, on yhä valitettavan totta”, kertoo Heurekan yhteyspäällikkö Tuomas Olkku.

Moniin luokkiin on kiikutettu tabletteja ja muuta teknologiaa, mutta niitä sovelletaan opetukseen yhä vaihtelevalla menestyksellä.

Ensimmäiset 500 koululaista ja kymmenen startup-yritystä pääsevät kehittämään sovelluksia Heurekassa tammikuussa 2017.

Heurekan idea on yksinkertaisuudessaan nerokas. Tiedekeskuksessa käy vuosittain yli 60 000 koululaista ja heidän opettajaansa. Do it Together eli DIT Heureka yhdistää tähän joukkoon oppimissovelluksia kehittävät startupit. Soveltavan oppimisen konkarina Heureka tuo startupien ja koululaisten rinnalle oppimisen rautaiset asiantuntijat, jotka auttavat alaluokkalaisia ja pelinkehittäjiä ymmärtämään toisiaan.

Heurekaan syntyy kiihdyttämö, joka auttaa edutech-alan yrityksiä kehittämään menestyviä sovelluksia ja toisaalta innostaa seuraavaa sukupolvea passiivisen kuluttamisen sijaan kehittämään asioita itse. Näin myös lapset pääsevät innostumaan hyvin pöhisevästä startup-maailmasta.

”Tavoite on luoda tästä aidosti hyödyllinen juttu molemmille. Lapset pääsevät kokeilemaan sovellusten kehittämistä käytännössä ja toisaalta sovelluskehittäjä oppii luomaan käyttäjilleen eli koululaisille ja opettajille toimivia tuotteita”, Olkku kertoo.

Do it Together Heurekan rakentaminen käynnistyy heti, ja ensimmäiset 500 koululaista ja kymmenen startup-yritystä pääsevät kehittämään sovelluksia Heurekassa tammikuussa 2017.

DIT Heurekaa testattiin menestyksekkäästi tänä keväänä. Lue pilottikokeilusta lisää: http://www.heureka.fi/fi/kiihdyttamokokeilu

Viime syksynä käynnistyneessä Teot ratkaisevat -haussa etsittiin uusia kasvun ekosysteemejä. Perinteisten hakemusnivaskojen sijaan säätiömme pyysi ensin ideoita, joista parhaat saivat noin 5 000 euron kokeilurahan. Onnistuneimmille kokeiluille myönsimme nyt isomman hankerahoituksen. FiVR:n ja Heurekan lisäksi rahoitusta saivat Mothers in Business -verkosto (50 000 euroa) sekä rakennusteollisuuden digitalisaatioon keskittyvä AECO (50 000 euroa).

www.teotratkaisevat.fi

YHTEYSTIEDOT:

Laura Juvonen, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja, 040 589 6263

Haastattelupyynnöt:
Olli Sinerma, projektinjohtaja FiVR, 0452774787, olli.sinerma@gmail.com
Tuomas Olkku, projektinjohtaja DIT Heureka, 040 9015 304, tuomas.olkku@heureka.fi