Maailman tarkin säteilyilmaisin vie pian kvanttitietokoneet, superpakastimet ja kamerat uudelle tasolle
Lämpösäteilyn mittareita käytetään lukuisissa sovelluksissa arkisesta kuumemittarista maailmankaikkeuden salaisuuksia selvittävään kosmisen taustasäteilyn mittaamiseen. Suomessa kehitetty maailman tarkin ja erittäin nopea lämpösäteilyilmaisin jalostetaan nyt hyötykäyttöön luomaan uusia läpimurtoja kvanttitietokoneisiin, superpakastimiin ja kameroihin.
Kukaan ei ole vielä käyttänyt sovelluksissa Aalto-yliopistossa ja VTT:ssä kehitettyä supertarkkaa lämpösäteilyilmaisinta, vaikka tämä tieteellinen läpimurto on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa Nature-lehdessä. Hanke tuo nyt huipputeknologian teollisuuden ulottuville, hyödyttämään Suomen elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa.
Kvanttitietokoneet tunnetaan seuraavana suurena teknologisena mullistuksena. Niillä on käyttökohteita muun muassa lääketeollisuudessa, tekoälyssä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hyödyllisen kvanttitietokoneen rakentaminen vaatii kuitenkin vielä kehitysaskelia, joita hankkeen tutkijat saavuttavat käyttämällä ensimmäistä kertaa maailmassa lämpösäteilyn ilmaisinta kvantti-informaation lukemiseen. Menetelmä voi olla tarkempi kuin aikaisemmat.
Suomessa kehitetyt superpakastimet ovat jo alallaan johtava ja menestyvä teknologia. Superpakastimia käytetään kvanttitietokoneiden lisäksi laajasti nanoteknologian tutkimuksessa. Hankkeen tutkijat tuovat tällä hetkellä puuttuvan säteilylämpömittarin superpakastimiin ja tekevät niistä näin parempia kvantti- ja nanoteknologioiden kehityksessä. Haitallisesta lämpösäteilystä päästään helpommin eroon, kun sen taso voidaan mitata.
Suomessa tuotetaan myös jäähdytettyjä kameroita, jotka havaitsevat ihmisestä lähtevää lämpösäteilyä. Tällaista kameraa käytetään esimerkiksi lentokenttien turvatarkastuksissa kuvaamaan vaatteiden alle piilotettuja esineitä. Hanke kehittää ensimmäistä kertaa lämpökameran kennon, joka voi havaita yksittäisiä fotoneja ja näin tehdä kuvasta paljon terävämmän.
Hankkeen johtaja: professori Mikko Möttönen
Organisaatiot: Aalto-yliopisto, VTT, InstituteQ
Myönnetty rahoitus: 870 000 €