Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi stipendejä huippupistein pitkän matematiikan kirjoittaneille syksyn ylioppilaille
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myönsi 1000 euron stipendit 32 uudelle ylioppilaalle, jotka ovat kirjoittaneet pitkän matematiikan huippupistein. Syksyn 2024 stipendiin oikeuutava pisteraja on 108 – 120.
Neljä stipendiä suurimmille stipendirohmuille - Kerttulin ja Ressun lukiot ykkösenä stipendilistalla
Kerttulin lukioon Turussa ja Ressun lukioon Helsingissä meni molempiin tänä syksynä neljä stipendiä. Molemmat lukiot menestyvät säätiön matematiikan stipendien listoilla tasaisesti vuodesta toiseen mutta Kerttulin lukio pärjää erityisesti aina syksyn juhlien aikaan. Kerttulin lukiolla on Opetusministeriön myönnetämä erityistehtävä sekä urheilussa että ict-linjalle luonnontiedepainotteisessa opetuksessa. Erityistehtävän linjojen lisäksi lukiossa on myös yleislinja.
”Erityistehtävä näkyy lukiossamme syksyn ylioppilaiden suurehkona määränä, sillä varsinkin urheilijat käyvät lukiota meillä melkein aina 3,5 tai 4 vuotta. Lukiomme vuosittainen sisäänotto on 180 opiskelijaa ja tänä syksynä ylioppilaita valmistuu 72”, kertoo Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine. Lukion painotuslinjat saavat herkästi ajattelemaan, että stipendit menisivät vain ict-linjalaisille mutta näin ei ole. Lukion neljä stipendiä jakautuu tänä syksynä kaikille kolmelle linjalle: yleislinjalle, ict-linjalle ja urheilulinjalle.
Innostunut kulttuuri matematiikan opiskeluun ei synny tyhjästä vaan siihen on paniostettu vahvasti Kerttulin lukiossa. ”Meillä on mahtava opettjatiimi, joka osaa järjestää innostavaa matikan opetusta. Opettajat on roolitettu heidän omasta toiveestaan siten, että jokainen valmentaa parhaiten osaamallaan matematiikan alueellaan. Meillä on kaksi kertauskurssia kolmannella vuodella periodeissa kaksi ja kolme. Yksi opettaja opettaa kaikki nämä kurssit yhdessä luokassa, johon on rakennettu suljettu abitti-ympäristö. Näin tämä opettaja saa erinomaisen käsityksen jokaisen abiturientin tavoitteista. Lukiossamme toimii myös matematiikkalaboratorio, jossa luokan ovi on opiskelijoille aina auki. Kun laboratoriossa on meneillään vaikka kertauskurssi, niin hyppytuntilaiset saavat mennä mukaan - ja niin he usein myös menevät. Lisäksi perjantai-iltapäivisin varsinaisen opetuksen loputtua on matikkapaja, johon voi vapaaehtoisesti mennä kertaamaan viikon asioita. Paja ei ole perinteinen tukiopetuspaja, vaan siellä valmennetaan ja sinne osalllistuu myös laudaturin tavoittelijoita,” summaa rehtori Laine lukion käytännöistä.
Säätiö myöntää stipendin vasta ylioppilaaksi valmistuessa
Aina välillä säätiöltä kysytään, että miksi kaikki pisterajan ylittäneet eivät näyt julkistettavissa listoissa. Tämä johtuu siitä, että säätiön sääntöjen mukaisesti stipendit myönnetään vasta ylioppilaaksi valmistuttaessa. Eli se ei pelkästään riitä, että omalla kirjoituskerralla ylittää kirjoituskerran pisterajan vaan koko tutkinto pitää saada valmiiksi, jotta stipendin ehdot täyttyvät. Stipendin saajaksi lasketaan siis vasta valmistuneet ylioppilaat ja silloin myös ylioppilaan nimi julkaistaan säätiön sivulla.
Tästä syystä stipendilistojen koostaminen vie aina joitain päiviä aikaa, kun ylioppilaaksi valmistuminen pitää tarkistaa myös kaikkien niiden osalta, jotka ovat ylittäneet pisterajan aiemmin mutta eivät ole vielä ylioppilaita. Koko stipendiprosessi vaatiikiin yhteistyötä niin YTL:n kuin lukioiden henkilökunnan kanssa.
”Stipendit ovat mahtava perinne säätiölle ja niiden avulla on innostettu lukiolaisia matematiikan laajan oppimäärän pariin jo parinkymmenen vuoden ajan. Nuoret ylioppilaat ovat vuosi toisensa jälkeen tehneet ison työn ja sitä on kiva juhlia myös stipendein,” iloitsee säätiön asiamies Antti Aarnio.