100-vuotissäätiö jakoi keväällä 2014 lähes 1,4 miljoonaa euroa

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö jakoi apurahoja, palkintoja ja stipendejä lähes 1,4 miljoonaa euroa kevätkaudella 2014 tuoreille ylioppilaille, opettajille sekä säätiön missiota edistäville hankkeille.

Stipendit ylioppilaille

Säätiö on myöntänyt jo keväästä 2005 alkaen kaikille ylioppilaskirjoitusten pitkässä matematiikassa täydet tai lähes täydet pisteet saaneille ylioppilaille 1 000 euron stipendin.

Tänä keväänä stipendin sai lakkiaisten yhteydessä 117 ylioppilasta, joista 17 saavutti täydet 66 pistettä. Luvuissa on mukana myös aiemmin kirjoittaneet, tutkintonsa nyt loppuun suorittaneet stipendiaatit. Tämän lisäksi 8 vaadittavan pistemäärän saavuttanutta abiturienttia saa stipendinsä tutkinnon valmistuttua.

Kevään 2014 kokeen vaativuutta kuvastanee se, että stipendin saajista kevään kirjoittajia oli 100, joista täydet pisteet sai 10. Tämä on pienin määrä kymmenen vuoden stipenditradition aikana.

Koulujen kärkipaikan vei Etelä-Tapiolan lukio kuudella stipendillä ja yhdellä stipendin myöhemmin saavalla. Useisiin lukioihin meni 4-5 stipendiä. Erikoismaininnan ansaitsee Ålands Lyceum kahdella stipendiaatilla.

– Olemme iloisia siitä, että hyviä oppimistuloksia tulee eri puolilta Suomea ja kaikenkokoisista lukioista, säätiön asiamies Mervi Sibakov sanoo.

Palkintoja opettajille

Säätiö on palkinnut myös ansioituneita matemaattisten aineiden opettajia eri koulutusasteilta keväästä 2005 lähtien. Tänään palkitaan 23 opettajaa, joista kuusi on alakoulusta, kahdeksan yläkoulusta, seitsemän lukiosta ja kaksi toisen asteen ammatillisesta oppilaitoksesta.

Opettajien palkinnot ovat suuruudeltaan 5 000 euroa.

– Säätiö haluaa kannustaa opettajia jatkamaan ja kehittämään laadukasta työtään. Palkitsemme erityisesti nuoria, uransa alussa olevia opettajia. Toki myös varttuneempia, erityisen ansioituneita opettajia voidaan palkita. Oppilaan innostus matemaattisia aineita kohtaan on usein paljolti kiinni opettajasta. Myös tukea tarvitsevat pysyvät paremmin kärryillä hyvän opettajan ansiosta, säätiön asiamies Sibakov perustelee.

Palkintojuhlaan toi Opetushallituksen tervehdyksen pääjohtaja Aulis Pitkälä sekä säätiön tervehdyksen hallituksen puheenjohtaja Antti Zitting.

Apurahat työryhmille

Tänä keväänä on jaettu myös yliopistotutkimukseen kohdennetut apurahat. Viisi eri työryhmää sai yhteensä 1 000 000 euroa apurahoja. Aiheet liittyivät teknologiateollisuuden uudistumisen ja menestymisen kannalta keskeisiin tekniikan alueisiin.