100 tarinaa matematiikasta

Matematiikka, mitä se on?

Onko se jotain vaikeaa, jota vain huippuälykkäät osaavat? Onko se jotain, jonka voi kuitata sanoilla: ”en tarvitse tätä koskaan”?

Oikeasti matematiikka on työkalu ihan meidän jokaisen elämässä. Se auttaa arkisissa askareissa ja on kaiken huippuunsa viritetyn tiedon ja tekniikan taustalla. Kun teet ruokaa, lasket. Kun käynnistät puhelimen tai television, matematiikkaa tarvitaan. Jos joudut sairaalaan, hoitojen taustalla on uskomaton määrä laskentaan käytettyjä tunteja.

Matematiikka on edistystä, se on hyvinvointia. Matematiikka on universaali kieli. Tästä syystä haluamme kertoa, miten upea asia matematiikka on, ja miten tarvitsemme sitä vielä tuhansia vuosia eteenpäin. Tervetuloa mukanamme seuraamaan, kun esittelemme sata tarinaa matematiikasta!

#matematiikka100

33. Kaisa Vähähyyppä

26.10.2021

Uusimmat Kaisa Vähähyyppä: Matematiikan kauneus ja kammo Mietin pitkään, miten otsikoisin tekstin ja päädyin niihin tuntemuksiin, joita itselläni on ollut matematiikasta. Pikkukoululaisen ajatuksia en enää muista, mutta jossain vaiheessa teini-iän lähestyessä, matematiikka alkoi tuntua vaikealta. En ymmärtänyt, ja tulokset olivat sen mukaiset ja kiinnostus väheni. Itseään ruokkiva kierre oli hyvässä vauhdissa. Tyttöjen ei ylipäätään odotettu osaavaan matematiikkaa, joten toteutin sujuvasti niitä … Jatka artikkeliin 33. Kaisa Vähähyyppä

Lue lisää

2. Elisa Ryyppö

30.3.2017

Olin jo lukioaikana kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä. Kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Suunnittelin silloin hakevani opiskelemaan lääketiedettä, ja täytyy tunnustaa, että pidin matematiikkaa lähinnä avaimena yliopistoon. En oikein ymmärtänyt sen laajempaa merkitystä, enkä ajatellut tarvitsevani sitä myöhemmin erityisen paljon.

Lue lisää

1. Laura Juvonen

30.3.2017

Hämmästykseni oli suuri, kun näin äidinkielen aineeni arvosanan: 10+. Opettajani, kouluneuvos Kirsti Mäkinen, ei helposti jaellut kymppejä ja tuo jäikin ainokaisekseni. Aiheenani oli ”kuinka uudistaisin koulun matematiikan opetusta”. Ajatukseni oli, että kaikki samassa tahdissa eteneminen ei yksinkertaisesti toimi. Osa ei pysy kärryillä ja osa turhautuu.

Lue lisää

100 tarinaa matematiikasta -blogi

19.1.2017

Matematiikka, mitä se on? Onko se jotain vaikeaa, jota vain huippuälykkäät osaavat? Onko se jotain, jonka voi kuitata sanoilla: ”en tarvitse tätä koskaan”?

Lue lisää