Säätiö myönsi kannustuspalkintoja matematiikan opettajille – toiminnalliset opetusmenetelmät saivat kiitosta
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee vuosittain työssään ansioituneita matemaattisten aineiden opettajia. Tänä vuonna palkittujen opettajien ansioita ovat erityisesti oppilaiden itseluottamuksen vahvistaminen ja monipuolisten opetusmenetelmien hyödyntäminen.
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö haluaa kannustuspalkinnoilla kiittää matemaattisten aineiden opettajia tärkeästä työstä. Kuka tahansa voi ehdottaa opettajaa palkinnon saajaksi: koulun rehtori, opettajakollega, opiskelija tai vaikka oppilaan vanhempi.
Palkintoja myönnetään kaikille opetuksen asteille aina esiopetuksesta lukioon ja ammatilliseen opetukseen. Yksittäisille opettajille myönnettävien kannustuspalkintojen arvo on 5000 euroa ja työryhmien jäsenille myönnettävien palkintojen arvo 2500 euroa.
Monipuolista ja toiminnallista opetusta
Palkinnon saaneet opettajat näyttävät, että matemaattisten aineiden opiskelu monipuolistuu jatkuvasti. Opettajia kiiteltiin erityisesti toiminnallisten menetelmien ja esimerkiksi robotiikan ja ohjelmoinnin yhdistämisestä matematiikan opiskeluun.
Esimerkin toiminnallisesta oppimisesta tarjoaa Myllykankaan koulun opettajan Sari Salon kehittämä toimintamatto, jonka päälle koko luokka mahtuu opettelemaan matematiikkaa. Toimintamatto on kuin suuri pelilauta, jossa oleviin muovitaskuihin voi laittaa erilaisia merkkejä, numeroita ja kirjaimia oppimista helpottamaan.
Toiminnallisuuden lisäksi palkintojen myöntämisen perusteluissa korostui opetuksen soveltaminen erilaisille oppijoille. Elina Liuha Karkun evankelisesta opistosta Sastamalasta on tästä malliesimerkki. Hän on ansioitunut matematiikan opettamisessa maahanmuuttajille ja kehittänyt oppimateriaaleja eri kieli- ja kulttuuritaustoista tuleville oppilaille. Liuhaa ehdotettiin palkinnon saajaksi peräti viisi kertaa.
Matematiikka kytkeytyy käytännön ilmiöihin
Säätiö halusi tänä vuonna korostaa palkinnoissa matematiikan linkittämistä tosimaailman ilmiöihin. Käytännön yhdistäminen opetukseen auttaa tekemään matematiikasta kiinnostavaa oppilaille.
“Meistä on tärkeää, että matematiikka kytkeytyy laajempiin teemoihin. Sitä voidaan käyttää niin ilmastonmuutoksen kuin koronaviruspandemian ratkaisemisessa”, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies ja johtaja Antti Aarnio sanoo.
Matematiikasta puhutaan herkästi synnynnäisenä taitona, mutta siitä ei ole kyse. Monipuolisilla opetusmenetelmillä matematiikasta voi tehdä monen oppilaan lempiaineen. Lisäksi palkitut opettajat tukevat oppilaiden onnistumisen tunteita ja itseluottamusta matematiikan parissa.
“Matemaattisuus ei ole lahja, vaan harjoituslaji, joka auttaa hahmottamaan ja ratkaisemaan monia ongelmia. Siksi opettajan rooli on niin merkittävä. Stipendeillä haluamme kiittää opettajia kovasta työstä”, Aarnio sanoo.
Keväällä 2020 palkitut opettajat
Esiopetus ja alakoulu
Anna Alanen, Ketunkolon päiväkoti, Turku
Arja Mertala, Kirkkomännikön koulu, Rantaroustin yksikkö, Tyrnävä
Sanna Patrikainen, Viikin normaalikoulu, Helsinki
Aino-Maija Sahimaa, Pohjois-Haagan ala-asteen koulu, Helsinki
Sari Salo, Myllykankaan koulu, Alajärvi
Yläkoulu
Johannes Aaltonen ja Sami Niemonen, Mankkaan koulu, Espoo
Jussi Juurikka, Salpausselän peruskoulu, Lahti
Annika Kinnunen, Launeen koulu, Lahti
Timo Mäkimarttunen, Iittalan yhtenäiskoulu, Hämeenlinna
Leila Sederholm, Parolan yhteiskoulu, Hattula
Leena Törmä, Tiistilän koulu, Espoo
Lukio
Sirpa Aalto, Rauman Lyseon lukio, Rauma
Elina Liuha, Karkun evankelinen opisto, Sastamala
Markku Lukkari, Iisalmen lyseo, Iisalmi
Lauri Ruotsalainen, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turku
Antti Saarinen, Tampereen teknillinen lukio, Tampere
Riikka Syri, Muhoksen lukio, Muhos
Ammatillinen koulutus
Matti Gröhn ja Lea Hemminki, Kainuun ammattiopisto, Kajaani
Mikko Tähkänen, Koulutuskeskus Salpaus, Lahti