Lähes 300 nuorta saa uuden Renessanssinero-stipendin – uteliaisuus ja luova asenne avainasemassa
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee nyt ensimmäistä kertaa kahdeksasluokkalaisia Renessanssinero-stipendeillä. Säätiö haluaa muistuttaa, että tulevaisuuden osaajat tarvitsevat monialaista osaamista ja uteliaisuutta. Yli 260 palkittavan nuoren joukossa onkin luovuutta sekä intohimoa tekniikasta taiteeseen ja peleihin.
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö myöntää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Renessanssinero-stipendit kahdeksasluokkalaisille nuorille eri puolilla Suomea. Stipendin saa 269 nuorta, jotka ovat osoittaneet laaja-alaista osaamista ja uteliaisuutta matemaattis-luonnontieteellisiä ja luovia aineita kohtaan.
Palkittavien joukossa on niin kymppirivin omaavia oppilaita, monenlaisia kädentaitajia ja keksijöitä kuin vaikkapa välituntien pakopelin koko koululle järjestänyt nuori.
Sadan euron stipendi on uusi aluevaltaus säätiölle, joka on perinteisesti palkinnut matematiikan ja teknisen alan osaajia. Renessanssinero-stipendin tavoitteena on tuoda esiin sitä, että tulevaisuuden teknologia-ala tarvitsee monenlaista osaamista: kaikkien ei tarvitse olla matemaattis-luonnontieteellisten aineiden huippuja, vaan tärkeintä on osaamisen lisäksi uteliaisuus, yhteistyökyky ja luova asenne.
Tunnustus niille, joiden osaaminen ei mahdu aina perinteisiin lokeroihin
Stipendi syntyi havainnosta, että usko omaan osaamiseen voi syttyä pienestä. Nuorelle käänteentekevää voi olla se, että yksikin aikuinen huomaa hänen erityisyyden ja potentiaalin. Tässä opettajille on suuri rooli, ja he ovatkin olleet ehdottamassa stipendinsaajia. Jokaisesta suomalaisesta yläkoulusta on saanut ehdottaa yhtä kahdeksasluokkalaista stipendin saajaksi.
Palkinnolla halutaan vahvistaa nuoren uskoa itseensä, tehdä näkyväksi monipuolista osaamista ja rohkaista yhdistelemään eri oppiaineita omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.
“Tarvitsemme tulevaisuudessa yhä monialaisempaa osaamista ja haluamme kannustaa nuoria kaikista taustoista hakeutumaan matemaattis- luonnontieteellisten aineiden pariin. Tämä stipendi on tunnustus niille, joiden osaaminen ei aina mahdu perinteisiin lokeroihin ja joiden kohdalla kannustus voi olla käänteentekevä,” kertoo kehityspäällikkö Marianna Jokila, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöstä.
Käsitöiden ja matematiikan yhdistäminen toi stipendin
Renessanssinero valintaperusteluissa mainitaan, että palkittava on kahdeksasluokkalainen, joka tykkää luoda ja rakentaa. Hän osoittaa kiinnostusta matemaattis-luonnontieteellisten aineiden lisäksi johonkin luovaan, kuten kuvataiteeseen, musiikkiin tai kirjoittamiseen. Hän työskentelee yhdessä muiden oppilaiden kanssa, tsemppaa muita ja suhtautuu oppimiseen myönteisesti ja uteliaasti.
Stipendin perusteluissa muistutetaan, että renessanssinerous on ennen kaikkea asenne, ei yksittäinen suoritus.
Yksi stipendin saajista on kouvolalaisen Eskolanmäen koulun Bushro Hassan Ali, joka on matematiikan lisäksi osoittanut suurta innostusta ja luovuutta käsitöissä. Bushro suunnittelee ja valmistaa mielellään vaatteita ja keksii niihin pieniä yksityiskohtia. Stipendiä Bushrolle hakenut opettaja kiittää häntä erityisesti yritteliäästä asenteesta ja halusta kehittää taitojaan.
“Olen ahkera ja innostunut oppilas. Arvostan myös muiden töitä, enkä ajattele että olen paras. Olen valinnut valinnaisaineiksi käsitöitä, koska pidän suunnittelusta ja haluan yhdistellä värejä. Olen myös taitava matematiikasta ja pidän siitä.” Bushro Hassan Ali kertoo.
Lisätiedot:
Marianna Jokila
kehityspäällikkö, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Puh. 0405926478
marianna.jokila@teknologiateollisuus.fi