Pitkässä matematiikassa loistaneet palkitaan 1000 euron stipendillä

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee 77 pitkän matematiikan huippupisteillä suorittanutta kevään ylioppilasta 1 000 euron stipendillä.

Säätiö myöntää stipendit kaikille keväällä valmistuville ylioppilaille, jotka kirjoittivat pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksissa laudaturin 57–60 pisteellä. Heitä on kaikkiaan 77. Ennakkoon pisterajaksi asetettiin 58–60, mutta tämän kevään pitkän matematiikan koe oli poikkeuksellisen vaikea. Säätiön hallitus päätti laskea pisterajan 57 pisteeseen.

Eniten stipendejä, kuusi kappaletta, meni tänä vuonna helsinkiläiseen Ressun lukioon.

Pohjois-Suomen lukiot pärjäsivät hyvin: Ounasvaaran lukioon Rovaniemelle meni viisi stipendiä. Oulun lyseon lukio sai kolme stipendiä ja niin ikään oululainen Kiimingin lukio kaksi stipendiä.

Erityismaininnan ansaitsee ruotsinkielinen Katedralskolan Turusta. Siellä pitkässä ma-tematiikassa stipendiarvoiseen suoritukseen ylsi kolme oppilasta, viime vuonna stipendejä tuli yksi.

Katedralskolanin matematiikanopettaja Annika Lindblad on menestyksestä mielissään ja kiittelee motivoituneita ja määrätietoisia oppilaita.

– Meillä oli tämän kevään ylioppilaissa oppilaita, jotka olivat poikkeuksellisen innostuneita matematiikasta. Melkein puolet lukiomme pitkän matematiikan kirjoittajista sai joko L- tai E-arvosanan. Oppilaat halusivat tunneilla oppia matematiikkaa syvemmin, ja tiedän, että pari jopa opiskeli matematiikan kursseja avoimessa yliopistossa, Lindblad kertoo.

Entä millaisilla opetusmetodeilla opettaja onnistui motivoimaan oppilaitaan huippusuoritukseen?

– Olen ehkä vähän vanhanaikainen opettaja siinä mielessä, etten juuri käytä digitaalisia välineitä opetuksessa. Yritän saada oppilaat ymmärtämään ja ajattelemaan matemaattisia ongelmia ja välttämään mekaanista kopiointia. Haluan, että oppilaat oppivat ratkaisemaan yhtälöitä myös ilman laskimia. Tärkeintä on, että ymmärtää ja harjoittelee! Opettajan tehtävänä on myös varmistaa, että kaikki pysyvät opetuksessa mukana. Itse kysyn tunneilla jatkuvasti, ovatko kaikki kärryillä.

Teknologiateollisuus ry:n toukokuun alussa julkistaman Osaamis- ja osaajatarveselvityksen mukaan teknologia-ala tarvitsee seuraavan neljän vuoden aikana yli 50 000 osaajaa, joista 70 prosenttia on valmistunut tekniikan koulutusaloilta. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö haluaa kannustaa nuoria opiskelemaan matematiikkaa ja LUMA-aineita myös lukion jälkeen.

– Matematiikan osaamiseen panostaminen on koko Suomen kannalta todella tärkeää. Meidän täytyy paitsi pystyä nostamaan koululaisten kiinnostusta ja intoa matematiikan oppimiseen, myös tarjota nuorille lisää tietoa siitä millaisia mahdollisuuksia matematiikan osaajille avautuu. Huimalla vauhdilla muuttuvassa maailmassa matematiikan huippuosaajia tarvitaan yhä enemmän. Stipendiaattimme näyttävät tässä loistavaa esimerkkiä, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen kiittää.

Tietokulma: Näiden seitsemän lukion oppilaat saivat eniten Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön matematiikan stipendejä.

Ressun lukio, Helsinki (6 kpl)
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi (5 kpl)
Herttoniemen yhteiskoulun lukio, Helsinki (3 kpl)
Järvenpään lukio (3 kpl)
Katedralskolan i Åbo, Turku (3 kpl)
Olarin lukio, Espoo (3 kpl)
Oulun lyseon lukio, Oulu (3 kpl)

 

Kaikki palkittavat ylioppilaat kevät 2018

 

Lisätietoja:
Laura Juvonen, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, puh. 040 589 6263

Edit 3.6.: Järvenpään lukio lisätty parhaiden menestyneiden listaan