Kansainvälinen Kenguru-matematiikkakilpailu tuo hyvää mieltä ja intoa matematiikan oppimiseen
Kenguru-kilpailu on Suomen suurin matematiikkakisa. Joka kevät noin 15 000 lasta ja nuorta Suomesta ottaa mittaa pulmatehtävien kokoelmasta, jonka kansainvälinen Kenguru-organisaatio on laatinut. Suomessa kilpailu on järjestetty vuodesta 2004 lähtien, ja useimpina vuosina kilpailun taloudellisena mahdollistajana on ollut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.
Suomessa Kenguru on hyvän mielen matematiikkakilpailu, jossa on paljon myös helppoja tehtäviä. Tehtävät poikkeavat tavallisesta koulumatematiikasta ja niiden ratkaisemiseksi tarvitaan luovaan ongelmanratkaisua. Kisan tarkoituksena on tuoda piristystä matematiikan tunneille ja tarjota onnistumisen kokemuksia mahdollisimman monelle. Kilpailussa onkin kaksi eri voittokriteeriä: kuka saa eniten pisteitä tai kuka onnistuu ratkomaan eniten peräkkäisiä tehtäviä oikein (kengurunloikka).
Kenguru-kilpailussa on viisi sarjaa:
Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka
Ecolier 4. ja 5. luokka
Benjamin 6. ja 7. luokka
Cadet 8. ja 9. luokka
Student lukio
Miten Kenguru tehdään?
Kenguru-kilpailua hallinnoi alkujaan ranskalainen Kangourou sans Frontières –järjestö, jolla oli keväällä 2023 jo 94 jäsenmaata. Kilpailutehtävät valitaan jäsenmaiden ehdotusten pohjalta. Vuoden 2023 kilpailuun tarjottiin yhteensä 1127 tehtävää, ja asinatuntijaraadin työn tuloksena lopullisiin tehtäväsarjoihin valikoitui 168 tehtävää 38 eri maasta.
Kilpailun suomalaisena järjestäjänä toimii Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio. Kansainväliset tehtäväsarjat mukautetaan suomalaiseen opetussuunnitelmaan sopiviksi ja käännetään suomeksi ja ruotsiksi. Kisan voi tehdä joko digitaalisesti Kenguru-kilpailun sivuilla www.kengurukilpailu.fi tai paperille tulostettuna. Kilpailuaika on vuosittain maalis-huhtikuussa.
Kenguru-kilpailun toteutetaan eri tavoin eri puolilla maailmaan. Saksassa on kisaan osallistumismaksu ja isot rahapalkinnot, Sloveniassa kokonaiset peruskouluikäluokat osallistuvat. Iso-Britanniassa Kengurua käytetään kansallisen kilpailun toisena kierroksena, jonka voittajat pääsevät finaaleihin. Kengurun eri versioita yhdistää kansainvälinen tehtäväkokoelma ja halu levittää matemaattisen ongelmanratkaisun iloja.
Kilpailun hyödyntämistä
Suomessa vuotuisen kisan tehtävät päätyvät tehtäväarkistoon, joka ulottuu 12 vuoden taakse. Opettajat hyödyntävät tehtäviä lisämateriaalina ja koetehtävinä. Vanhoja kisoja voi tehdä myös aikaa vastaan ja verrata omaa tulostaan kisaan aikoinaan osallistuneiden tuloksiin.
Kilpailun anonymisoitu vastausdata on vapaassa tutkimuskäytössä ja tutkimusta erilaisten tehtävätyyppien osaamisesta onkin tehty Turun Yliopistossa.
Lisätiedot: www.kengurukilpailu.fi