Elinkeinoelämään lisää tohtoreita – Post Docs in Companies -ohjelma käynnistyy Suomessa

Tohtorikoulutettujen ja elinkeinoelämän uuden Post Docs in Companies -yhteistyöohjelman tavoitteena on edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja samalla parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti. Ohjelman toteutuksesta vastaa FIMECC Oy ja sen rahoittajasäätiöt ovat Suomen Kulttuurirahasto, KAUTE-säätiö, Tekniikan Edistämissäätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö. 

www.podoco.fi

PoDoCo matchmaking -tilaisuus yrityksille ja tohtoreille järjestetään 27.8. klo 9-14 Otaniemessä (Open Innovation House). 

Tohtoreiden siirtyminen nykyistä laajemmin yksityisen sektorin palvelukseen vauhdittuu Suomessa, kun yritykset, suomalaiset säätiöt, ja FIMECC käynnistävät yhdessä laajan kaikkia elinkeinoelämän aloja ja kaikkia tieteenaloja vapaasti koskevan Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelman.

”PoDoCo-ohjelma on aivan erinomainen instrumentti edistämään elinkeinoelämämme pitkäjänteistä kilpailukykyä ja uudistumista”, toteaa EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta.

Tohtorikoulutettujen työllistyminen elinkeinoelämän piirissä voidaan varmistaa sillä, että väitökset ja niiden jälkeiset ns. Post Doc -tutkimukset tehdään yrityksiä kiinnostavista aiheista. PoDoCo lisää elinkeinoelämän tietoisuutta tulevista tohtoreista ja heidän osaamisestaan sekä luo yksityiselle sektorille entistä paremmat kannusteet palkata tohtoreita. PoDoCoa voi hyödyntää toimialariippumattomasti mikä tahansa yritys ja siihen voi ilmoittautua kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

”Suomessa peräänkuulutetaan uusia keinoja elinkeinoelämän uudistamiseksi juuri nyt, kun talouden näkymät ovat synkät. PoDoCo -ohjelma on konkreettinen ja Suomen Kulttuurirahastolle luonteva tapa olla tukemassa korkeasti koulutettujen työllistymistä elinkeinoelämään”, linjaa Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Elina Ikonen.

”Meille on tärkeää vaikuttavuus. Nyt saadaan elinkeinoelämän sitoutumisen kautta rahoituksellemme suuri vipuvaikutus, kun säätiöt voivat tuottaa julkista hyötyä yksityisen sektorin ongelmanratkaisusta. Tämä on aivan uudenlainen mekanismi Suomessa”, toteaa Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies Laura Juvonen.

PoDoCo -palvelussa on kaksi keskeistä osallistumisen osa-aluetta:

  1. Vastavalmistuneille ja valmistumassa oleville tohtoreille tarjotaan tietoa yritysten erityisistä tutkimus- ja tuotekehityshaasteista, heitä kannustetaan etsiytymään yritysten toimintaan ja heille järjestetään esittäytymistilaisuuksia yritysten johdolle sekä säätiöiden rahoitusta.
  2. Yrityksille tarjotaan tietoa tuoreista tohtoreista ja tohtorikandidaateista, heidän erityisosaamisistaan, ja yrityksille järjestetään työllistämismahdollisuuksia tohtoreiden osaamisen hyödyntämiseen ja tieteellistä lähestymistä vaativaan ongelmanratkaisuun.

”Tohtorien siirtymistä yksityiselle sektorille on tarve lisätä. Näin elinkeinoelämä nostaa osaamistasoaan. Nyt on saatu useat rahoittajat yksinkertaisen ohjelman taakse”, kuvailee professori Yrjö Neuvo Aalto-yliopistosta.

Kiinnostus yksityisen sektorin haasteisiin ja liiketoimintalähtöiseen ajatteluun on tohtorin osallistumisen lähtökohta. Yrityksillä tulee palvelusta hyötyäkseen olla strateginen halu nostaa osaamistasoa ja analyyttisen lähestymisen kykyjä.

Suomen Kulttuurirahasto tukee ohjelmaa 250.000 €:lla ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ohjelman toteutusta 70.000 €:lla.

Ohjelman toteuttaa FIMECC Oy, joka on n. 70M€ vuotuisella T&K-volyymillaan jo tällä hetkellä merkittävä uuden luomiseen tähtäävä verkottaja valmistavan teollisuuden kentässä. Nyt tätä verkottamisosaamista laajennetaan uusille alueille.

”Juuri tällaisten uusien mahdollisuuksien rakentamista varten perustimme FIMECCin yhdessä muiden organisaatioiden kanssa. Aiomme hyödyntää PoDoCoa tarvepohjaisesti, mihin se tutkijakontakteja ja rahoitusinstrumentteja sisältävänä ja ilman kiinteitä kustannuksia pyörivänä soveltuu mainiosti”, summaa ABB:n toimitusjohtaja Tauno Heinola.

PoDoCon käynnistävät tahot:

Yritykset: ABB, Cargotec, Fastems, Genelec, KONE, Metso, Neste Oil, Outokumpu, Outotec, Ponsse,
Rolls-Royce, SSAB, Stora Enso, Vaisala, Wärtsilä

Säätiöt: KAUTE-säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Tekniikan edistämissäätiö, Teknologiateollisuuden
100-vuotissäätiö

Toteuttaja: FIMECC

Lisätietoja:

Prof. Yrjö Neuvo, Aalto-yliopisto, yrjo.neuvo(at)aalto.fi, puh. 0400-740 300

Toimitusjohtaja Harri Kulmala, FIMECC Oy, harri.kulmala(at)fimecc.com, puh. 040-840 6380

Asiamies Laura Juvonen, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, laura.juvonen(at)teknologiateollisuus.fi, puh. 040-589 6263

Kiinnostaako yritystäsi osallistua ohjelmaan - ole yhteydessä :

Ms. Essi Huttu
Programme management expert
FIMECC Ltd.
mobile: +358 40 840 9259
email: essi.huttu(at)fimecc.com

www.podoco.fi