Suomeen syntyy urheilu- ja taidelukioden rinnalle startup-lukio

Suomessa on jo pitkään ollut erilaisia erikoislukioita, joissa on mahdollista painottua vaikkapa urheiluun, musiikkiin tai ilmaisutaitoon. Syksystä 2017 alkaen Suomeen perustetaan uusi startup-painotteinen lukio. Sen perustajina ovat startup-tapahtuma Slush, HundrED ja opetuksenjärjestäjänä Otavan opisto.

- Nimestä huolimatta kyse ei ole yksinomaan startup-kulttuurista. Pikemminkin haluamme herättää sellaisten nuorten kiinnostuksen, jotka ovat halukkaita tekemään erilaisia, itseään kiinnostavia, hienoa asioita. Ne voivat aivan yhtä hyvin olla hyväntekeväisyyttä, tiedettä tai taidetta, sanoo Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula.

Startup-lukioon sisältyy mielenkiintoinen erityispiirre. Se ei ole fyysinen rakennus, vaan opetus tapahtuu kokonaan joko verkossa tai koulun ulkopuolella ja se syntyy olemassa olevien lukioiden rinnalle.

- Tavoitteemme on, että jatkossa jokainen suomalainen lukio voisi olla startup-lukio. Haluamme, että kuka tahansa voi opiskella startup-lukiossa riippumatta siitä, mikä hänen kotipaikkansa on, sanoo HundrEDin luova johtaja Saku Tuominen.

Alkuvaiheessa startup-lukion oppimäärä koostuu kolmesta kurssista, jotka pitävät sisällään yritteliäisyyden perusteita ja teoriaa, erilaisia luova ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja sekä käytännön tekemistä. Koulun rehtorina toimii arvostettu suomalainen opettaja ja opetuksen kehittäjä Pekka Peura ja hänen lisäkseen pedagogista puolta ovat rakentamassa muun muassa kaksi kokenutta verkkopedagogia Iida-Maria Peltomaa ja Aki Luostarinen Otavan Opistosta.

- Lähdemme alkuvaiheessa liikkeelle kolmella kurssilla, koska siten kykenemme takaamaan korkean laadun. Kurssien määrää on kuitenkin tarkoitus lisätä jatkossa, sanoo Pekka Peura.

Startup-kulttuurin asiantuntijoiksi ja luennoitsijoiksi startup-lukioon ovat lupautuneet muun muassa Slushin Marianne Vikkula, Woltin Miki Kuusi, Demoksen perustaja Tuuli Kaskinen, Supercellin Ilkka Paananen, Hello Rubyn Linda Liukas, Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman, Sudden Coffeen perustaja Kalle Freese ja viihdebisneksen asiantuntijoina Jukka HildénJarno Laasala ja Arman Alizad. Musiikkialan osaamista edustavat hiphopduo JVG:n Jare ja Ville Galle.

- Olemme halunneet mukaan ihmisiä, joilla on syvällistä näkemystä siitä, mistä startup-kulttuurissa on kyse. Mutta samaan aikaan meille on tärkeää, että kaiken opetuksen taustalla on kunnianhimoinen pedagoginen ajattelu ja osaaminen, sanoo Iida-Maria Peltomaa.

Startup-lukio käynnistyy pilottivaiheella syksyllä 2017 jolloin mukaan valitaan 10 lukiota ja 100 opiskelijaa, mutta jatkossa tarkoituksena on, että jokainen Suomen lukio voisi halutessaan olla startuplukio.

Hanke on voittoatavoittelematon ja sen mahdollistajina toimivat alkuvaiheessa OP ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Lisätietoja:
www.highup.org